Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 54,44% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 3ης Μαρτίου, σημειώνοντας υψηλό 20ετίας, που τροφοδοτήθηκε από την κατάρρευση του νομίσματος της λίρας στα τέλη του περασμένου έτους και τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4,81%, σύμφωνα με το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK), πιέζοντας ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά, που ήδη δυσκολεύονται να αγοράσουν βασικά αγαθά. Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τιμών σημειώθηκε στον τομέα των μεταφορών, με 75,75%, ενώ η αύξηση των τιμών των τροφίμων ήταν 64,47%, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία της ENAG Inflation Research Group, ενός ανεξάρτητου ιδρύματος που ιδρύθηκε το 2020 για την παρακολούθηση του πληθωρισμού της χώρας, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού τιμών καταναλωτή στην Τουρκία ήταν 123,80% τον Φεβρουάριο, πολύ υψηλότερος από τους επίσημους ισχυρισμούς. Η ENAG ανέφερε επίσης ότι οι τιμές στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 5,44% από μήνα σε μήνα τον Φεβρουάριο.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 7,22% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 105%, ως αντανάκλαση της αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων εν μέσω εντάσεων Ρωσίας-Ουκρανίας.
Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της από πέρυσι, καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης, υπό την προσπάθεια του Ερντογάν να δώσει προτεραιότητα στις πιστώσεις και τις εξαγωγές παρά τις διψήφιες αυξήσεις των τιμών.
Αυτά είναι άσχημα νέα για την επανεκλογή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το επόμενο έτος, καθώς μια κρίση κόστους ζωής μειώνει την υποστήριξη των πολιτών. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ερντογάν δήλωσε, ότι ο πληθωρισμός «θα είναι υπό έλεγχο» μέχρι το καλοκαίρι.
Σε μια προσπάθεια να φέρει κάποια ανακούφιση, η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, μείωσε τον φόρο προστιθέμενης αξίας στα βασικά τρόφιμα στο 1%, από το 8%, ενώ εισήγαγε και μια σειρά μέτρων για τη μείωση των αυξανόμενων λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και ορισμένες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια.