Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να αυξήσει την οικονομική πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία. «Αυτό είναι ένα βήμα που κάνουμε για να προκαλέσουμε περαιτέρω πόνο στον Πούτιν, αλλά θα υπάρξει κόστος και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο κ. Μπάιντεν σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο. «Η υπεράσπιση της ελευθερίας θα μας κοστίσει επίσης».
Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι θα μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά δεν προχώρησαν στην πλήρη απαγόρευση, η οποία θα δημιουργούσε μεγαλύτερες δυσκολίες στους Ευρωπαίους που εξαρτώνται περισσότερο από τους Αμερικανούς στη ρωσική ενέργεια.
«Προχωρούμε με αυτήν την απαγόρευση, κατανοώντας, ότι πολλοί από τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας δεν είναι σε θέση να ενωθούν μαζί μας», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Είμαστε καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, οπότε μπορούμε να κάνουμε αυτό το βήμα, όταν άλλοι δεν μπορούν».
Το εμπάργκο, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των ήδη υψηλών τιμών της βενζίνης ακόμη υψηλότερα, ήρθε στον απόηχο της αυξανόμενης δικομματικής πίεσης στο Καπιτώλιο, που ανάγκασε τον Λευκό Οίκο να ανατρέψει τη θέση του για απαγόρευση λόγω ανησυχιών για αυξημένο κόστος καταναλωτή. Η κίνηση σηματοδοτεί μια ανατροπή στην πολιτική για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία είχε αντισταθεί στις δικομματικές εκκλήσεις για κλιμάκωση των τιμωριών κατά της Μόσχας.
Σύμφωνα με τους American Fuel and Petrochemical Manufacturers, η Ρωσία το 2021 αντιπροσωπεύει το 3% των συνολικών εισαγωγών αργού πετρελαίου των ΗΠΑ και το 1% του συνολικού αργού πετρελαίου που παράγεται από τα διυλιστήρια των ΗΠΑ. Ο Καναδάς, το Μεξικό και η Σαουδική Αραβία αντιπροσώπευαν περισσότερα από τα τρία τέταρτα των εισαγωγών αργού πετρελαίου των ΗΠΑ.
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του συνολικού ενεργειακού μείγματος για αρκετές αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Νωρίτερα την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση περιέγραψε τα σχέδια της για μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου κατά 75% φέτος και εξάλειψη της εξάρτησής της από τη Ρωσία για ενέργεια έως το 2030, ενώ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την Τρίτη φέρεται να ετοίμαζε το δικό του σχέδιο για τη μείωση της εξάρτησης της Βρετανίας από τη ρωσική ενέργεια.
Μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι το 71% των Αμερικανών θα υποστήριζε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε υψηλότερες τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι χαιρέτησαν την ανακοίνωση του κ. Μπάιντεν, αλλά τον προέτρεψαν να αντιμετωπίσει την έλλειψη εφοδιασμού ενισχύοντας την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ. Είπαν ότι η αναζήτηση πετρελαίου σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Βενεζουέλας, θα ήταν λάθος.
mοneyview.gr με πληροφορίες από washingtontimes