Την Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022, το Ελληνικό Δημόσιο (αξιολόγηση Ba3 Stable από τη Moody’s, BB+ Stable από τον S&P, BB Positive από τη Fitch και BBH Stable από την DBRS), προχώρησε στην επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές τελικά διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ.
Η αρχική καθοδήγηση για το επιτόκιο ήταν στο mid swaps +115 μονάδες βάσης, στην περιοχή του 2,57%, για να υποχωρήσει στη συνέχεια και το τελικό επιτόκιο να διαμορφωθεί στις 110 μονάδες βάσης, στην περιοχή του 2,51%. Σημειώνεται πως ο τίτλος έχει λήξη τον Απρίλιο του 2027 και είχε εκδοθεί με κουπόνι 2% και απόδοση 2,013%.
Η νέα έξοδος της Ελλάδος στις αγορές είναι άλλη μια απόδειξη της ανοδικής πορείας της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας και έρχεται μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Standard & Poors («S&P») στις 22 Απριλίου 2022, όταν ο Sovereign αναβαθμίστηκε σε «BB+» με σταθερή προοπτική, η οποία απέχει πλέον ένα σκαλοπάτι μόνο από την επενδυτική βαθμίδα.
Η επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου (με ανάδοχες τράπεζες τις BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan) είναι η δεύτερη έξοδος που πραγματοποιεί το Δημόσιο στις αγορές από την αρχή του έτους. Προηγήθηκε η έκδοση 10ετούς ομολόγου με την οποία το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,83%, ενώ οι προσφορές που είχε συγκεντρώσει από τους επενδυτές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.
Η συναλλαγή επωφελήθηκε από ένα αναλυτικό βιβλίο παραγγελιών (110 λογαριασμοί) και μια πολύ διαφοροποιημένη βάση επενδυτών, με το 68,1% να κατανέμεται διεθνώς. Η συναλλαγή υποστηρίχθηκε επίσης από διαχειριστές κεφαλαίων (47,6%) και από τράπεζες (29,4%).
Για εφέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021.