Το σημερινό και μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό τοπίο καθιστά αναπόφευκτες ορισμένες ανησυχίες στην εφαρμογή του ESG, όπως και στο πώς πρέπει τα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών, να αξιολογούν και να αποφασίζουν ποια θέματα αξίζουν την προσοχή τους. Η JE Consulting Group προσπαθώνοντας να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή, περιγράφει παρακάτω τέσσερις βασικές προσεγγίσεις.
Η συμμόρφωση, η στρατηγική, η δεοντολογία και η συλλογή δεδομένων, μπορούν να βοηθήσουν την ηγεσία και το ΔΣ να αποφασίσει, τι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ESG στην εταιρεία τους.
Η φράση «άλλο ένα ωραίο χάος στο οποίο μου έχετε βάλει» αντηχεί καθημερινά στις αίθουσες συνεδριάσεων σε όλο τον κόσμο. Σε κάθε κατεύθυνση που στρέφονται, οι Διευθυντές των Διοικητικών Συμβουλίων έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες προκλήσεις. Ορισμένα από αυτά τα προβλήμτα προκαλούνται ενδογενώς όπως η διαφθορά, η έλλειψη διαφορετικότητας, η παιδική εργασία και άλλα όπως ο COVID-19, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, που φτάνουν στο κατώφλι της εταιρείας χωρίς καμία πρόσκληση.
Οι Διευθυντές των Διοικητικών Συμβουλίων πρέπει να επικεντρώνονται στα πιο επείγοντα ζητήματα διότι δεν έχουν την πολυτέλεια να αποσπαστούν από άλλα ζητήματα ημερήσιας διάταξης. Ωστόσο, αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις!
Περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης (ESG) περιλαμβάνονται τώρα σε πολλά από αυτά τα θέματα, παρόλο που πολλές αίθουσες συσκέψεων έχουν ανησυχητική έλλειψη κατανόησης σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μια πρόσφατη έκθεση της Deloitte ερεύνησε περισσότερες από 350 επιτροπές ελέγχου σε 40 διαφορετικές χώρες και διαπίστωσε ότι:
- το 42% των ερωτηθέντων ήταν «απογοητευμένοι από τη δύναμη και την ταχύτητα της κλιματικής απόκρισης του οργανισμού τους
- το 65% ανέφερε ότι οι εταιρείες τους δεν είχαν σαφή στρατηγική για το κλίμα
- το 47% των ελεγκτικών επιτροπών θεώρησαν τον εαυτό τους εγγράμματο για το κλίμα Θα εξετάσουμε πώς να προσδιορίσουμε τα ζητήματα ESG που αξίζουν την προσοχή μας μέσω της: Συμμόρφωσης Στρατηγικής Ηθικής Αξιόπιστων δεδομένων -2-
Συμμόρφωση
Καθορίστε τους νόμους και τους κανονισμούς ESG με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνεστε.
- Τα διοικητικά συμβούλια πρέπει να κατανοήσουν τον ρευστό ρυθμιστικό χάρτη ESG στον οποίο λειτουργούν αυτοί και οι εταιρείες τους. Πρέπει να προετοιμαστούν για όλο και πιο αυστηρούς κανονισμούς και απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων από όλες τις πλευρές.
- Τα συμβούλια θα πρέπει να ενημερώνονται τακτικά για νέους νόμους και κανονισμούς που θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις και τη στρατηγική.
- Η ταχύτητα με την οποία εγκρίνονται και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβάλλονται οι κανονισμοί για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα είναι αξιοσημείωτη.
- Ο χάρτης είναι ένα μείγμα «σκληρών & μαλακών νόμων» και αλλάζει συνεχώς. Για παράδειγμα, δύο βασικά αναδυόμενα ρυθμιστικά ζητήματα ESG που θα πρέπει να βρίσκονται στην ατζέντα όλων των συμβουλίων είναι το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μερικές αξιοσημείωτες, ήπιες έως σκληρές εξελίξεις σχετικά με το κλίμα και την αποκάλυψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν:
Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ήταν η πρώτη που ψήφισε νομοθεσία, που καθιστά υποχρεωτικές τις γνωστοποιήσεις σχετικά με το κλίμα σύμφωνα με την Task Force, για τις οικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα (TCFD) το 2021.
Tο ΗΒ ανακοίνωσε, ότι θα γίνει η πρώτη χώρα του G20 που θα κάνει υποχρεωτικό για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Βρετανίας να αποκαλύπτουν τους κινδύνους και τις ευκαιρίες που σχετίζονται με το κλίμα σύμφωνα με τις συστάσεις του TCFD και ακολούθησαν περισσότερες χώρες.
Όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο νόμος της Καλιφόρνια για τη διαφάνεια στις αλυσίδες εφοδιασμού το 2012, ήταν ο πρώτος που απαιτούσε από τις εταιρείες, να αποκαλύπτουν ενέργειες σχετικά με τις αλυσίδες εφοδιασμού προϊόντων.
Ο νόμος για τη σύγχρονη δουλεία (Ηνωμένο Βασίλειο, 2015), ο νόμος περί εταιρικού καθήκοντος επαγρύπνησης (Γαλλία, 2017), ο νόμος για τη σύγχρονη δουλεία (Αυστραλία, 2018), ο νόμος περί δέουσας επιμέλειας για την εργασία των παιδιών (Ολλανδία, 2019) και ο νόμος περί δέουσας επιμέλειας της αλυσίδας εφοδιασμού (Γερμανία, 2021), έχουν επιβάλει όλη την νομική αυστηρότητα στη διαφάνεια των επιχειρήσεων και στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στην αξιοπρεπή εργασία.
Η αποκάλυψη για το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρόκειται να εκλείψει, επομένως οι εταιρείες θα πρέπει να ξεκινήσουν ή να βελτιώσουν τη διαδικασία υποβολής εκθέσεων, προτού αναγκαστούν να το κάνουν. Το 2022, περισσότερες χώρες θα νομοθετήσουν πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Η JE Consulting Group πιστεύει ότι θα δούμε να ψηφίζονται όλο και περισσότεροι νόμοι, καθώς γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες χώρες όπως οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες, να σταματούν όλο και πιο συχνά τα εμπορεύματα στα σύνορα, λόγω ισχυρισμών για τα καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η νομοθεσία για το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι οι μόνες περιοχές ESG που πρέπει να παρακολουθούν τα Διοικητικά Συμβούλια. Επίσης θα πρέπει να συζητούν πώς θα λάβουν μια προληπτική στάση για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο η εθελοντική αναφορά θα ενισχύσει τη φήμη της εταιρείας και θα οικοδομήσει εμπιστοσύνη με τους ενδιαφερόμενους.
Στρατηγική
Προσδιορίστε τα ζητήματα ESG που μπορούν να κάνουν ή να χαλάσουν τη στρατηγική σας και την εκτέλεσή της.
Δεν είναι μόνο η νομοθεσία που σχετίζεται με το ESG και που μπορεί να επηρεάσει μια επιχείρηση και τη στρατηγική της. Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, θα πρέπει να γνωρίζουν τα πιθανά ζητήματα κινδύνου ESG για να μετριάσουν και να προσαρμοστούν, ώστε να επιτύχει η εταιρεία να εκτελέσει τη στρατηγική της.
Για παράδειγμα:
- ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων (σημερινών ή δυνητικών) δεν θέλει να εργαστεί σε μια εταιρεία που μολύνει την ατμόσφαιρα.
- πολλοί δεν θέλουν να βγάλουν τα προς το ζην από μια επιχείρηση που είναι ανήθικη στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τους υπαλλήλους, τους πελάτες, τους προμηθευτές ή τις τοπικές κοινότητες.
- τα θέματα ESG μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αλυσίδα εφοδιασμού σας.
Δεοντολογία
Προσδιορίστε τα ζητήματα ESG που θα θεωρηθούν ως ανήθικες επιχειρηματικές πρακτικές.
Πριν 25 χρόνια, στις εξετάσεις για την κρατική βεβαίωση του εξουσιοδοτημένου δημόσιου λογιστή (CPA), μια από τις ερωτήσεις ήταν:
”Πόσα μπορείτε να αφαιρέσετε εάν πληρώσετε μια δωροδοκία;” Η απάντηση ήταν ότι μπορούσες να αφαιρέσεις το 10%.
Σήμερα, μπορείς να πας κατευθείαν στη φυλακή για δωροδοκία ή να πληρώσεις σαν την Ernst & Young (ΕΥ) – μία εκ των Big4 – πρόστιμο 100 εκατομμυρίων δολαρίων, που της επιβλήθηκε από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), με την κατηγορία, ότι οι ελεγκτές της διέπραξαν απάτη σε εξετάσεις πιστοποίησης δημοσίων λογιστικών (CPA) και παραπλάνησαν τους ερευνητές της υπηρεσίας.
Όσον αφορά τις αξίες, πολλά έχουν αλλάξει μέσα σε μερικές δεκαετίες. Θυμάστε πότε μπορούσατε να καπνίζετε στα αεροπλάνα; Οι εταιρείες πρέπει να τηρούν αποδεκτά κοινωνικά και οικονομικά πρότυπα. Για να γίνει αυτό, πρέπει να ενσταλάξουν αυστηρούς μηχανισμούς παρακολούθησης. Τα ενδιαφερόμενα μέρη θέλουν να δουν την πραγματική απόδοση ESG της εταιρείας και τα θέλουν τώρα. Ωστόσο, ακόμη και η καλύτερη βαθμολογία ή κατάταξη μπορεί να εξαλειφθεί από οποιαδήποτε ενέργεια ή αδράνεια που θεωρείται ανήθικη επιχειρηματική πρακτική από τα ενδιαφερόμενα μέρη σήμερα και αύριο.
Αξιόπιστη συλλογή δεδομένων
Προσδιορίστε τα βασικά ζητήματα ESG που πρέπει να μετρήσετε και βεβαιωθείτε ότι εμπιστεύεστε τα δεδομένα.
Έχοντας εντοπίσει τα ζητήματα ESG που αξίζουν την προσοχή του, το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να διασφαλίσει, ότι αυτοί και οι βασικοί ενδιαφερόμενοι φορείς του μπορούν να εμπιστεύονται τα δεδομένα που έχουν μπροστά τους. Ως εκ τούτου, το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να κατανοήσει τα βασικά του ESG, ώστε να είναι τόσο άνετη η υπογραφή στα δεδομένα ESG όσο και στα οικονομικά δεδομένα.
Αυτά τα δεδομένα πρέπει να είναι αξιόπιστα. Πρέπει να δείξει ότι η εταιρεία συμμορφώνεται με τους κανονισμούς, είναι σε καλό δρόμο με τη στρατηγική της και είναι ηθικά διαφανής.
Ο καλύτερος τρόπος για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη και η υπογραφή στα δεδομένα είναι μέσω ελέγχων (επαλήθευση & κατάταξης) από εξωτερικό φορέα ή ελεγκτή όπως τους (S&P Global, TUV Austria Hellas, Eurocert, Morgan Stanley, FTSE, Sustainalytics, ISS, Refinitiv).
Η εταιρεία και οι διευθυντές των Διοικητικών Συμβουλίων πρέπει να αφιερώσουν χρόνο και ναεπενδύσουν ώστε οι έλεγχοι ESG να γίνονται στο ίδιο επίπεδο και με την ίδια αυστηρότητα, όπως και οι οικονομικοί έλεγχοι.
Σήμερα πάρα πολλοί οργανισμοί “κολλάνε” με το κόστος και τον χρόνο, αλλά αυτός ο δισταγμός κοστίζει μακροπρόθεσμα. Οι εξωτερικοί έλεγχοι και οι σύμβουλοι είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ESG της εταιρείας και όλο και των διευθυντών.