Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τις χώρες της Ένωσης να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο, εν μέσω φόβων, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Σε αυτή τη φάση η μείωση είναι προαιρετική, αλλά θα γίνει νομικά δεσμευτική εάν η Μόσχα κλείσει τις “στρόφιγγες”, αυτό το καλοκαίρι.
Ο βασικός αγωγός Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία είναι ήδη εκτός σύνδεσης για συντήρηση για 10 ημέρες και πρόκειται να επιστρέψει αυτήν την Πέμπτη. Ωστόσο υπάρχουν ανησυχίες, ότι η Μόσχα δεν θα τηρήσει την υπόσχεσή της.
Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε, ότι δεν είναι σαφές σε ποια κατάσταση θα είναι ο στρόβιλος Nord Stream 1 μετά την επιστροφή του από τον Καναδά, όπου έχει σταλεί για επισκευή και πρόσθεσε, ότι υπήρχε κίνδυνος να απενεργοποιηθεί ο εξοπλισμός και να μην επανεκκινηθεί το Nord Stream 1.
Να σημειώσουμε ότι η Ρωσία προμήθευσε την Ευρώπη με το 40% του φυσικού αερίου της πέρυσι, με τη Γερμανία να ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας της ηπείρου το 2020 και να ακολουθεί η Ιταλία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία μας εκβιάζει
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι μια πανευρωπαϊκή αποκοπή είναι πλέον ένα «πιθανό σενάριο». “Η Ρωσία μας εκβιάζει. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως ‘όπλο’. Ως εκ τούτου, σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για μερική, μεγάλη διακοπή του ρωσικού αερίου είτε για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη”.
Η Επιτροπή είπε, ότι μια πλήρης αποκοπή κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες της ΕΕ, μειώνοντας την ανάπτυξη έως και 1,5%. Επίσης το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα βυθίσει τις χώρες σε ύφεση, εντείνοντας την ενεργειακή κρίση, που έχει εκτοξεύσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών στα ύψη.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, έχει σταματήσει την προμήθειεα φυσικού αερίου σε ορισμένες χώρες, που έχουν απορρίψει το αίτημά της για πληρωμή για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Φινλανδία.
Οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τη σειρά τους τα μέτρα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν οι κυβερνήσεις για να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της αντιστάθμισης των βιομηχανιών που χρησιμοποιούν λιγότερο και του περιορισμού των θερμοκρασιών θέρμανσης και ψύξης στα δημόσια κτίρια.
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να αποφασίσουν τη σειρά με την οποία θα αναγκάσουν τις βιομηχανίες να κλείσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού. Τα νοικοκυριά χαρακτηρίζονται ως «προστατευόμενοι καταναλωτές» σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και θα προστατεύονται από τέτοιους περιορισμούς.
Η προτεινόμενη μείωση κατά 15% συγκρίνεται με τη μέση κατανάλωση την ίδια περίοδο από το 2016 έως το 2021. Η πρόταση βρήκε την αντίσταση της Πολωνίας, η οποία έχει αποθηκεύσει αερίο στο 98% της χωρητικότητας της και δεν αισθάνεται την ανάγκη να περιορίσει τη χρήση. Άλλες χώρες έχουν λιγότερα αποθέματα, όπως η Ουγγαρία, για παράδειγμα, που βρίσκεται στο 47% της χωρητικότητας.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν για το σχέδιο εξορθολογισμού του Συμβουλίου στη σύνοδο των υπουργών ενέργειας στις 26 Ιουλίου.
Η Γερμανία έχει ήδη λάβει μέτρα για τον περιορισμό του φυσικού αερίου. Τον Ιούνιο η χώρα πυροδότησε το στάδιο «συναγερμού» ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.
moneyview.gr με πληροφορίες από BBC