Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, κατατεθεί αύριο Δευτέρα 3/10 στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, έστω και οριακού και η συνέχιση της ανάπτυξης παρά το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, από την ενεργειακή κρίση.
Επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης είναι να σταλεί ένα μήνυμα δημοσιονομικής σταθερότητας προς πάσα κατεύθυνση με κύριο στόχο το 2023 να αποκτηθεί η επενδυτική βαθμίδα,ιδιαίτερα σήμερα, που οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη βρίσκονται στα ύψη.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε, ότι η ανάπτυξη για το 2022 θα διαμορφωθεί στο 5,3%, από 3,1% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό και 3,1% που αναμένεται ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Για το 2023 η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι στο 2,1% έναντι 0,9% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα προβλέπεται η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα κυμαίνεται στην περιοχή του 0,5% έως 0,7% σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο.
Να σημειώσουμε, ότι με βάση το μεσοπρόθεσμο υπήρχε η δέσμευση ότι θα έπρεπε να επιτύχει πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η μεταβολή των συνθηκών και η συνέχιση και μάλιστα με περισσότερη ένταση της ενεργειακής κρίσης, ώθησε την κυβέρνηση να μεταβάλλει τους σχεδιασμούς της, εξαιτίας των πακέτων στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.
Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές έλλειμμα του 2022, αυτό θα διαμορφωθεί τελικά στην περιοχή του 2%, όπως άλλωστε ήταν και ο αρχικός στόχος.
Η εκτίμηση για τον πληθωρισμό, που θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο θα είναι ότιτο 2022 θα διαμορφωθεί στο 9%, πιο υψηλά από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ για το 2023 η πρόβλεψη είναι ιδαίτερα αισιόδοξη και αναφέρει ότι θα μειωθεί στο 3%.
Στο προσχέδιο θα περιλαμβάνονται και τα μέτρα συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ, που αφορούν το 2023 και ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
Τα βασικά μέτρα μεταξύ άλλων θα είναι:
- Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2023. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος είναι 1,24 δισ. ευρώ.
- Αύξηση κύριων συντάξεων. Η αύξηση αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης θα είναι της τάξεως του 7%. Το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ για το 2023.
- Επεκτείνεται και για το φορολογικό έτος 2022, η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας.
- Εξαιρούνται, για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα, νομικές οντότητες που αυξάνουν, σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος, το συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος, για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, μέσα στο έτος, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδα τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση. Το μέτρο αυτό τυγχάνει εφαρμογής από 1.9.2022, αφορά 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.
- Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στον κινηματογράφο και στο τουριστικό πακέτο, έως τον Ιούνιο του 2023. Το κόστος ανέρχεται στα 246 εκατ. ευρώ.