Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων στην ΕΕ χρησιμοποιεί το διαδίκτυο καθημερινά κυρίως για συμμετοχή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, με την Ελλάδα να βρίσκεται λίγο πάνω το μέσο όρο της ΕΕ.
Το 2022, το 96% των νέων ηλικίας 16-29 ετών στην ΕΕ ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο καθημερινά, σε σύγκριση με το 84% του ενήλικου πληθυσμού. Στην Ελλάδα αντίστοιχα, τα ποσοστά είναι 97,85% και 77,27%.
Η καθημερινή χρήση του Διαδικτύου μεταξύ των νέων ήταν πάνω από 94% σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Τα χαμηλότερα μερίδια καταγράφηκαν στην Ιταλία και τη Βουλγαρία με 94%, και τα υψηλότερα με 100% στην Ιρλανδία και 99% σε επτά μέλη της ΕΕ: Μάλτα, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Τσεχία, Λιθουανία, Σλοβενία και Λετονία.
Ενώ οι νέοι ανέφεραν πολύ υψηλά ποσοστά καθημερινής χρήσης του Διαδικτύου σε κάθε χώρα, υπήρχε μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ των ενήλικων χρηστών. Κατά μέσο όρο, η διαφορά μεταξύ του ποσοστού των νέων και των ενηλίκων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο καθημερινά στην ΕΕ ήταν 12 ποσοστιαίες μονάδες (pp). Στις Κάτω Χώρες, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο αυτό το χάσμα δεν ξεπέρασε τις 7 μονάδες.
Άλλες χώρες της ΕΕ ανέφεραν υψηλά μερίδια καθημερινής χρήσης του Διαδικτύου μεταξύ των νέων, αλλά ένα σημαντικά μεγαλύτερο χάσμα με τους ενήλικες: Κροατία και Ελλάδα (21 ποσοστιαίες μονάδες), Πορτογαλία και Βουλγαρία (και οι δύο 19 ποσοστιαίες μονάδες) και Πολωνία και Ρουμανία (και οι δύο 18 ποσοστιαίες μονάδες).
Oι νέοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να συμμετέχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Οι περισσότεροι νέοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, αλλά ποιες ήταν μερικές από τις κύριες χρήσεις το 2022 και άλλαξαν αυτές με την πάροδο του χρόνου;
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2022, το 84% των νέων χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο για να συμμετέχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεταξύ των δραστηριοτήτων στο παραπάνω γράφημα, αυτή είναι η προτιμώμενη χρήση του διαδικτύου για νέους από το 2014, με τα δεδομένα να διαφέρουν ελαφρώς αλλά να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Μερικές από τις άλλες κύριες χρήσεις ήταν η ανάγνωση ειδήσεων στο διαδίκτυο (68%) και η διαδικτυακή τραπεζική (64%).
Ενώ, η χρήση του διαδικτύου για τραπεζικές συναλλαγές αυξάνεται σταθερά από το 2014 (45% των νέων), η ανάγνωση ειδήσεων στο διαδίκτυο κορυφώθηκε το 2020 (73%) και έκτοτε έχει χάσει τη δυναμική καθώς το ποσοστό των νέων που διαβάζουν στο διαδίκτυο μειώθηκε (-5 pp).