Η Δύση είναι έτοιμη να αυστηροποιήσει τις επανειλημμένα απειλούμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, θα δώσει το πράσινο φως για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών της Μόσχας Σεργκέι Λαβρόφ, μέτρο που περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο κυρώσεων που αποφασίστηκε από τις Βρυξέλλες.
Τα μέτρα επιβεβαιώθηκαν και από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε μήνυμά του προς το γαλλικό κοινοβούλιο υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αποφάσισε μια σειρά κυρώσεων χωρίς προηγούμενο κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν επίσης Ρωσικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένων των παλαιότερων πολιτών ηγέτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Προηγουμένως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε επίσης ανακοινώσει την κοινή απόφαση των χωρών της G7 να “τιμωρήσουν” «την αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία» με ένα «καταστροφικό πακέτο κυρώσεων και άλλα οικονομικά μέτρα».
Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, αποφάσισε να κλείσει άλλες τέσσερις ρωσικές κρατικές τράπεζες (αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων), συμπεριλαμβανομένης της γιγαντιαίας VTB, και να μειώσει στο μισό τις εξαγωγές τεχνολογικού υλικού στη Ρωσία. Παράλληλα 24 Λευκορωσικοί πολίτες και οργανώσεις στοχοποιούνται για την υποστήριξή τους στη ρωσική εισβολή.
Και ενώ η Δύση δημιουργεί ένα κοινό μέτωπο για να χτυπήσει τον Πούτιν και τους Ρώσους πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες, η Κίνα αντ’ αυτού δίνει ένα χέρι στη Μόσχα με αυτή την έννοια.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε μάλιστα «το απαράδεκτο της χρήσης παράνομων κυρώσεων για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων ορισμένων χωρών». Κατά τη συνομιλία, όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν «την ταυτότητα των αρχών προσεγγίσεων σε βασικά διεθνή ζητήματα».