Αμετάβλητα διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα βασικά επιτόκια, παρά την σημαντική αύξηση του πληθωρισμού. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας τονίζει ότι είναι έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.
Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μετά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Για να στηρίξει τον συμμετρικό στόχο του για πληθωρισμό 2% και σύμφωνα με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του υπό εξέταση χρονικού ορίζοντα προβολής και με διάρκεια κατά το υπόλοιπο του χρονικού ορίζοντα προβολής, και κρίνει ότι η πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο ούτως ώστε να είναι συμβατή με σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτό ενδέχεται να συνεπάγεται επίσης μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται μετρίως πάνω από τον στόχο.
Πληθωρισμός: Είναι πιθανόν να παραμείνει υψηλός σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα
Ανήσυχη για την πορεία του πληθωρισμού εμφανίστηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, αναφ’εροντας ότι οι σημαντικές αποφάσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα ληφθούν στην συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ τον Μάρτιο όπου θα είναι διαθέσιμα νεότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Συγκεκριμένα η Κριστίν Λαγκάρντ δηλωσε: “Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε 5,1% τον Ιανουάριο, από 5,0% τον Δεκέμβριο του 2021. Είναι πιθανόν να παραμείνει υψηλός σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό αίτιο του αυξημένου ρυθμού πληθωρισμού. Η άμεση επίδρασή τους αντιπροσώπευε πάνω από το μισό του γενικού πληθωρισμού τον Ιανουάριο και το κόστος της ενέργειας επίσης ωθεί τις τιμές προς τα πάνω σε πολλούς τομείς. Οι τιμές των ειδών διατροφής κατέγραψαν και αυτές αύξηση, που οφείλεται σε εποχικούς παράγοντες, στο αυξημένο κόστος μεταφοράς και στην άνοδο της τιμής των λιπασμάτων. Επιπλέον, οι αυξήσεις των τιμών διαδόθηκαν περαιτέρω, καθώς οι τιμές μεγάλου αριθμού αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν αισθητά. Οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού κατέγραψαν αύξηση τους τελευταίους μήνες, αν και ο ρόλος των πρόσκαιρων παραγόντων που συνδέονται με την πανδημία σημαίνει ότι είναι αβέβαιο το πόσο θα επιμείνουν αυτές οι αυξήσεις. Οι βασιζόμενοι στην αγορά δείκτες υποδεικνύουν ότι η δυναμική των τιμών της ενέργειας θα μετριαστεί εντός του 2022 και οι πιέσεις στις τιμές από τα φαινόμενα συμφόρησης στην προσφορά παγκοσμίως αναμένεται να μειωθούν.
Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώνονται περαιτέρω, μολονότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών εξακολουθεί να είναι συνολικά υποτονικός. Με την πάροδο του χρόνου, η επάνοδος της οικονομίας σε λειτουργία πλήρους χρήσης του παραγωγικού δυναμικού της αναμένεται να στηρίξει την ταχύτερη άνοδο των μισθών. Οι βασιζόμενοι στην αγορά δείκτες των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθεροί σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από το 2% μετά την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής μας. Οι πιο πρόσφατοι δείκτες βάσει ερευνών διαμορφώνονται σε περίπου 2%. Αυτοί οι παράγοντες θα συνεισφέρουν επίσης περαιτέρω στον υποκείμενο πληθωρισμό και θα βοηθήσουν τον γενικό πληθωρισμό να σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% με διάρκεια”.
Αξιολόγηση κινδύνων
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκρυψε την αναησυχία της και του κιδύνους για την ευρωπαικη οικονομία η πορεία του πληθωρισμού σημειώνοντας ότι “Εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι μεσοπρόθεσμα. Οι επιδόσεις της οικονομίας θα μπορούσαν να είναι ισχυρότερες από ό,τι αναμένεται εάν τα νοικοκυριά δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αποταμιεύσουν λιγότερο από το αναμενόμενο. Σε άλλο πεδίο, μολονότι οι αβεβαιότητες σε σχέση με την πανδημία έχουν υποχωρήσει κάπως, οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί. Επιπλέον, το επίμονα υψηλό κόστος της ενέργειας θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρότερο από ό,τι αναμένεται ανασταλτικό παράγοντα για την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Ο ρυθμός με τον οποίο επιλύονται τα φαινόμενα συμφόρησης στην πλευρά της προσφοράς συνιστά έναν ακόμη κίνδυνο που απειλεί τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Σε σύγκριση με τις προσδοκίες που διατυπώσαμε τον Δεκέμβριο, οι κίνδυνοι που αφορούν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι περισσότερο ανοδικοί, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αν οι πιέσεις στις τιμές οδηγήσουν σε υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των μισθών ή αν η οικονομία επανέλθει ταχύτερα σε λειτουργία πλήρους χρήσης του παραγωγικού δυναμικού της, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο”.