Σαφή συμπεράσματα για την πορεία της γερμανικής οικονομίας εξάγει το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας IW της Κολωνίας από τη σφυγμομέτρηση σε 48 οικονομικούς κλάδους. Κανείς τους δεν αναμένει το 2022 χαμηλότερη παραγωγή. Υπάρχουν βέβαια κλάδοι, οι οποίοι προβλέπουν μείωση θέσεων εργασίας, σε άλλους τομείς όμως αναμένεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το οικονομικό κλίμα επηρεάζεται από την έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι νέες μεταλλάξεις.
Παρόμοια ήταν η κατάσταση στη Γερμανία και πριν από ένα χρόνο, όταν η πανδημία οδηγούσε σε περιορισμό της παραγωγής. «Τα στοιχεία που συλλέξαμε μέχρι και το Δεκέμβριο συνυπολογίζουν την εκτόξευση των κρουσμάτων», δηλώνει στην DW ο πρόεδρος του ινστιτούτου Μίχαελ Χίτερ.
Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση οι οικονομικοί κλάδοι βλέπουν με «μεγάλη αισιοδοξία» το 2022. Οι προσδοκίες για την ερχόμενη χρονιά δείχνουν αν μη τι άλλο ότι κανείς δεν περιμένει ούτε μειώσεις στην παραγωγή, αλλά ούτε και περιορισμούς στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ανθεκτική η γερμανική αγορά εργασίας
Έξι από τους 48 κλάδους ωστόσο δηλώνουν ότι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του IW πρόκειται για κλάδους που επηρεάστηκαν άμεσα από την πανδημία, όπως ο τομέας διοργάνωσης εκθέσεων, μιας και φέτος και το 2020 ακυρώθηκε το «70% των εκθέσεων». Από την πανδημία έχει πληγεί και η ναυπηγική βιομηχανία, μιας και πολλοί «δεν βλέπουν προοπτική στις κρουαζιέρες», τονίζει ο Μίχαελ Χίτερ.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αντικρύζει με αισιοδοξία τη νέα χρονιά. Σχεδόν οι μισές από τις συνολικά 2.800 επιχειρήσεις αναμένουν το 2022 αύξηση της παραγωγής και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η μεγαλύτερη αισιοδοξία καταγράφεται ωστόσο στον τομέα παροχής υπηρεσιών, καθώς και στην βιομηχανική παραγωγή.
Μέχρι στιγμής η Γερμανία τα έχει καταφέρει καλά στην πανδημία, ιδίως όταν γίνεται λόγος για την αγορά εργασίας. Η σφυγμομέτρηση δείχνει ότι αναμένεται άνοδος της απασχόλησης τη χρονιά που έρχεται. 21 από τους 48 κλάδους προσβλέπουν σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε αυτούς ανήκουν μεταξύ άλλων οι φαρμακοβιομηχανίες, η βιομηχανία μετάλλου και η βιομηχανία ηλεκτρονικών. Ο Μίχαελ Χίτερ αποδίδει τις προσδοκίες και στις αποζημιώσεις όσων υποαπασχολούνται αναγκαστικά λόγω πανδημίας: «Πολλοί είναι εκείνοι που προστατεύθηκαν με αυτό τον τρόπο από την ανεργία», τονίζει ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου.
Το κράτος πρέπει να είναι αξιόπιστο και αποτελεσματικό
Η αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη δεν θα έρθει όμως χωρίς να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τον Μίχαελ Χίτερ τα μέτρα στήριξης του δημοσίου θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του IW «το κράτος θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να αναλάβει πρωτοβουλίες και να λάβει αποφάσεις».
Και για να γίνει αυτό θα πρέπει μετά τις εξαγγελίες να ακολουθήσουν πράξεις. Μέρος της κυβερνητικής συμφωνίας έχει αφιερωθεί στο «σύγχρονο κράτος και την ψηφιακή διοίκηση». Εδώ οι προκλήσεις είναι μεγάλες, τονίζει ο πρόεδρος του ινστιτούτου της Κολωνίας διότι, όπως λέει, δεν είναι εφικτή η κλιματική ουδετερότητα χωρίς να γίνουν ριζικές αλλαγές. Θα πρέπει να απαντηθούν συνεπώς συγκεκριμένα ερωτήματα: Πως το κράτος μπορεί να είναι και αξιόπιστο και ταυτόχρονα αποτελεσματικό. «Αυτό είναι που το δημόσιο θα πρέπει τώρα να δρομολογήσει το ταχύτερο», υπογράμμισε ο Μίχαελ Χίτερ στην DW.
Πηγή: Deutsche Welle
Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση του Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας IW