Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αποδέχθηκε την προσφορά εξαγοράς 44 δισ. δολαρίων από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ.
Ο Μασκ, έκανε την προσφορά σοκ πριν από δύο εβδομάδες, λέγοντας ότι το Twitter είχε «τεράστιες δυνατότητες» που θα ήθελε να ξεκλειδώσει. Ζήτησε επίσης μια σειρά αλλαγών από τη χαλάρωση των περιορισμών περιεχομένου έως την εξάλειψη των ψεύτικων λογαριασμών.
Η εταιρεία αρχικά απέρριψε την προσφορά του κ. Μασκ, αλλά τώρα θα ζητήσει από τους μετόχους να ψηφίσουν για να εγκρίνουν τη συμφωνία.
Ο Μασκ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 273,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως λόγω της συμμετοχής του στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, την οποία διευθύνει. Επίσης ηγείται της αεροδιαστημικής εταιρείας SpaceX.
«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας», είπε ο Μασκ σε δήλωση που ανακοινώνει τη συμφωνία.
«Θέλω επίσης να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, κάνοντας τους αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσω την εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων», πρόσθεσε.
“Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες – ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να το ξεκλειδώσω.”
Ο κ. Μασκ, μεταξύ άλλων ιδεών, πρότεινε να επιτρέπονται μεγαλύτερες αναρτήσεις και να καθιερωθεί η δυνατότητα επεξεργασίας τους μετά τη δημοσίευσή τους.
Η μετοχή του Twitter, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, έκλεισε τη Δευτέρα με κέρδη 5%. Ωστόσο, η τιμή της παρέμεινε χαμηλότερη από την προσφορά των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή του κ. Μασκ, σημάδι ότι η Wall Street πιστεύει, ότι πληρώνει υπερβολικά για την εταιρεία.
Να σημειώσουμε, ότι ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την εξαγορά, αλλά η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι είπε στους δημοσιογράφους: «Ανεξάρτητα από το ποιος κατέχει ή διαχειρίζεται το Twitter, ο πρόεδρος ανησυχεί εδώ και καιρό για τη δύναμη των μεγάλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης».