Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014, ξεπερνώντας τα 87 δολάρια το βαρέλι. Το μπρεντ – το βασικό παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο – έφτασε στα 87,7 δολάρια, κυρίως λόγω των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και των διαταραχών από την πλευρά της προσφοράς λόγω της επίθεσης της ομάδας Χούτι της Υεμένης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Ηνωμένη Αραβική. Η επίθεση, πιστεύουν ορισμένοι αναλυτές, μπορεί να οδηγήσει σε πιο εχθρική συμπεριφορά μεταξύ των δύο κέντρων ισχύος στη Μέση Ανατολή – του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.
Το πετρέλαιο διαπραγματεύτηκε τελευταία φορά στα 100 δολάρια το βαρέλι το 2014, μετά από κατά μέσο όρο 110 δολάρια το βαρέλι τα δύο προηγούμενα χρόνια. Το αργό Brent διαπραγματεύεται περίπου στα 87 δολάρια το βαρέλι, υψηλό επτά ετών, μετά από άνοδο 50% το 2021 καθώς η ζήτηση ανέκαμψε και ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC+, χαλάρωσαν προσεκτικά τους περιορισμούς της προσφοράς τους.
Οι διακοπές λειτουργίας στη Λιβύη και αλλού, καθώς και ο περιορισμένος αντίκτυπος στη ζήτηση από την παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron, έχουν τροφοδοτήσει περαιτέρω κέρδη το 2022. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών δεν δημοσιεύει προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου και δεν έχει επίσημο στόχο τιμών εδώ και χρόνια. Αξιωματούχοι και υπουργοί από τον ΟΠΕΚ και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, μια ομάδα γνωστή ως OPEC+, είναι συχνά απρόθυμοι να συζητήσουν την πιθανή κατεύθυνση των τιμών ή τα προτιμώμενα επίπεδα τιμών, στο αρχείο.
Η αύξηση της παραγωγής σχιστόλιθου και ο ανταγωνισμός μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο το 2014 προανήγγειλαν μια περίοδο χαμηλότερων τιμών που φαίνεται να έχει φτάσει στο τέλος της καθώς η παγκόσμια οικονομία βγαίνει από την πανδημία. Μέχρι πρόσφατα, η προοπτική επιστροφής σε τριψήφια νούμερα θεωρείτο απομακρυσμένη, αλλά η αγορά έχει ανακάμψει γρήγορα από την άνευ προηγουμένου πτώση της ζήτησης που πυροδότησε η πανδημία το 2020.
Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο μίλησε ιδιωτικά με πέντε αξιωματούχους του ΟΠΕΚ, για την προοπτική ανόδου της τιμής του πετρελαίου στα 100 δολάρια, μόνο ένας είπε ότι είναι απίθανο, ενώ οι άλλοι δεν το απέκλεισαν ή είπαν ότι μπορεί να συμβεί.
Καθώς η ζήτηση ανακάμπτει, ο ΟΠΕΚ+ στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κατά 400.000 bpd το μήνα, αλλά οι πραγματικές μηνιαίες αυξήσεις της παραγωγής πέφτουν χαμηλότερα, καθώς πολλοί παραγωγοί δεν μπορούν να αντλήσουν περισσότερα και όσοι μπορούν τηρούν τις ποσοστώσεις.
«Ο ΟΠΕΚ+ δυσκολεύεται να παράγει στο επίπεδο-στόχο του, επειδή δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις στην πετρελαϊκή βιομηχανία τα τελευταία δύο χρόνια και η επίδραση του Omicron στη βραχυπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου ήταν ήπια», πρόσθεσε η πηγή που επικαλείται το Reuters, προσθέτοντας δύο βασικούς παράγοντες που τροφοδοτούν το ράλι. Να σημειώσουμε ότι τον Νοέμβριο, τον τελευταίο διαθέσιμο μήνα, η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ ήταν 650.000 bpd κάτω από τον στόχο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
moneyview.gr με πληροφορίες από economictimes.indiatimes.com & reuters.com