Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στη βαθμίδα «BBB-», με σταθερές προοπτικές (από «BB+»), προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, δίνονοντας στην ελληνική οικονομία την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Πρόκειται για τη δεύτερη αξιολόγηση της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα (είχε προηγηθεί η DBRS) ενώ αναμένεται ακόμα η αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου. Να σημειώσουμε, ότι τον περασμένο μήνα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση στη βαθμίδα «Ba1», ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
H αναβάθμιση από τον S&P θα σημαίνει την ένταξη της Ελλάδας στους δείκτες ομολόγων Επενδυτικής Βαθμίδας και θα συμβάλει στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης, καθώς έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων και θα “ανοίξει” την πρόσβαση της χώρας σε ένα ευρύτερο φάσμα επενδυτών.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να αυξήσει την ελκυστικότητα της Ελλάδας για τους διεθνείς επενδυτές, και να μειώσει το κόστους δανεισμού της χώρας, διευκολύνοντας τη χρηματοδότηση τόσο των δημόσιων, όσο και των ιδιωτικών επενδύσεων.
Τι είναι η επενδυτική βαθμίδα
Η επενδυτική βαθμίδα είναι το επίπεδο της πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας πάνω από το οποίο υπάρχει σχετικά χαμηλός κίνδυνος χρεοκοπίας για την κρατική της οντότητα. Οι διαβαθμίσεις λοιπόν πάνω από το επίπεδο αυτό καθιστούν τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ενώ κάτω από αυτό αντανακλούν χαμηλή πιστοληπτική επιφάνεια.
Πρόκειται για το επίπεδο κατά το οποίο το ελληνικό χρέος θα σταματήσει να θεωρείται «σκουπίδι» (junk) και τα εγχώρια χρεόγραφα είναι διεθνώς αποδεκτά και κατ’ επέκταση αναμένεται σημαντική εισροή χρημάτων σε αυτά και περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.
Κάθε βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ουσιαστικά σηματοδοτεί σε ένα δανειστή ή επενδυτή την πιθανότητα να μπορέσει η χώρα που εκδίδει ένα ομόλογο να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις χωρίς τον κίνδυνο στάσης πληρωμών. Παράλληλα, η Ελλάδα επιστρέφει έτσι χωρίς αστερίσκους στο κλαμπ των «επενδύσιμων» χωρών και δεν αποτελεί σε αυτό το επίπεδο τον παρία της Ευρωζώνης.