Στο 21,31% εκτινάχθηκε τον Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας, το οποίο είναι το υψηλό τριετίας του, όπως ανακοίνωσε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TÜİK) στις 3 Δεκεμβρίου, εκθέτοντας περαιτέρω τους κινδύνους των πρόσφατων επιθετικών μειώσεων των επιτοκίων που προκάλεσαν ιστορική διολίσθηση της λίρας.
Να σημειώσουμε ότι μετα απο ισχυρές πιέσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο στο 15% από 19% από τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας τις πραγματικές αποδόσεις της Τουρκίας βαθιά αρνητικές, και σηκώνονατς “κόκκινη” σημαία για τους επενδυτές και τους αποταμιευτές.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε 3,51%, σε σύγκριση με τη πρόβλεψη του Reuters 3% και ετήσια πρόβλεψη 20,7%. Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 9,99% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και 54,62% σε ετήσια βάση. Αυτό υποδηλώνει ότι η υποτίμηση του νομίσματος τροφοδοτεί τις τιμές των εισαγωγών και θα διογκώσει περαιτέρω τον συνολικό πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, ον οποίος μπορεί να φτάσει κοντά στο 30% όόπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι.
Η υψηλότερη αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση σημειώθηκε σε ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια με 28,90% τον περασμένο μήνα, αντανακλώντας την αύξηση της ζήτησης, ενώ η μηνιαία άνοδος των τιμών οφείλεται εν μέρει στην άνοδο άνω του 6% στο κόστος μεταφοράς, λόγω της αύξηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας.
Στις 28 Οκτωβρίου, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 18,4% για το 2021, από 14,1% στην προηγούμενη έκθεσή της. Η χώρα θα δει τις σωρευτικές επιπτώσεις της τρέχουσας νομισματικής της πολιτικής το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Şahap Kavcıoğlu στις 2 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα υποχωρήσει σύντομα.
Η λίρα έχει χάσει περίπου το 46% της αξίας της έναντι του δολαρίου
Η λίρα TRYTOM=D3 υποχώρησε 0,7% στις 13,765 έναντι του αμερικανικού νομίσματος στις 0810 GMT. Έχει χάσει περίπου το 46% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, συμπεριλαμβανομένου του 30% μόνο τον περασμένο μήνα, ανατρέποντας τους προϋπολογισμούς των πολιτών μαζί με τις αυξανόμενες τιμές.
Το νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε έναντι του δολαρίου στο ιστορικό χαμηλό των 1 προς 14, αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο ο Ερντογάν υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά την πολιτική χαμηλών επιτοκίων, την οποία έχουν αγκαλιάσει η κυβέρνηση, οι ρυθμιστικές αρχές και η ένωση των τραπεζών, παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις.
«Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, η απουσία πολιτικής καθοδήγησης, οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που υποστηρίζουν μια ασθενέστερη λίρα ως μέρος μιας στρατηγικής οικονομικής ανάπτυξης και οι αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα διατηρήσουν την πίεση στο νόμισμα», ανέφερε η Fitch Ratings. Το οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε την προοπτική του για την Τουρκία σε «αρνητική» από «ουδέτερη», ενώ προβλέπει πληθωρισμό 25% μέχρι το τέλος του έτους και αναμένει ότι θα είναι περίπου 20% κατά μέσο όρο τα επόμενα δύο χρόνια.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι λένε ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων θα αποτύχει λόγω των υψηλών εισαγωγών και του εξωτερικού χρέους, οδηγώντας σε μεγαλύτερο πληθωρισμό μετά από πέντε χρόνια κυρίως διψήφιων αυξήσεων των τιμών.
Οι Τούρκοι αμφισβητούν την αξιοπιστία των στοιχείων
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Τούρκοι αμφισβητούν την αξιοπιστία των στοιχείων και πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος δεδομένης της εκτίναξης των τιμών σε βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 30% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, δήλωσε έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας ότι “οι αριθμοί της δεν είναι αξιόπιστοι” και είπε ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος για να συζητήσει το θέμα.
Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε 7,4% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο,βασιζόμενη στην ισχύρη λιανική ζήτηση, στην μεταποίησης και στις εξαγωγές όπως, έδειξαν επίσημα στοιχεία την προηγούμενη εβδομάδα. Πολλοί αναλυτές σημειώνουν, ότι η τουρκική οικονομία θα μπορούσε το 2021 να αναπτυχθεί κοντά 10%.
Οι τουρκικές εξαγωγές έφτασαν στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στα 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 33,4% σε ετήσια βάση, ενώ τους τελευταίους 12 μήνες έφτασαν τα 221 δισεκατομμύρια δολάρια και τα 203,1 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους. Τέλος το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας μειώθηκε στα 39,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι 13,6% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
moneyview.gr με πληροφορίες απο reuters & hurriyetdailynews