Ένα χρόνο μετά την επιτυχία της έκθεσης: «You and Al», επιστρέφει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με μία φαντασμαγορική έκθεση ψηφιακής τέχνης «Plasmata: Bodies and Data». Από τις 23.05.22 έως τις 10.07.22 με ελεύθερη είσοδο στο Πεδίον του Άρεως, θα περιπλανηθούμε σε αυτήν, αναζητώντας το δικό μας σώμα, το ανθρώπινο, το μη ανθρώπινο και τελικά το πλανητικό.
Τι θα δούμε κατά τη διάρκεια της περιήγησης
25 διεθνή έργα, 250 τετραγωνικά μέτρα οθονών LED, 40 συσσωρευτές που συλλέγουν ηλιακή ενέργεια την ημέρα, για να δημιουργούν τη νύχτα ένα τεχνητό φεγγάρι από ακτίνες λέιζερ , ύψους 70 μέτρων! Ένας τεράστιος «κόκκινος πλανήτης» που μας θυμίζει την υπερθέρμανση και ένα «ανδροειδές» που μας δίνει φάρμακα σε ένα ξεχασμένο φαρμακείο στην άκρη του πάρκου. Σκοπός της έκθεσης είναι πρωτίστως να μας διασκεδάσει αλλά και να μας προβληματίσει.
Όλα αυτά και άλλα πολλά, ξεκινούν από το άγαλμα του Βασιλιά Κωνσταντίνου και φτάνουν μέχρι το θέατρο Άλσους, αλλά και το πευκοδάσος, που υπάρχει πάνω σε αυτό. Τρεις είναι οι διαδρομές «επιμελημένης τυχαιότητας», που προτείνει η Έκθεση «Πλάσματα» στους περαστικούς. Με το που θα δεις ένα έκθεμα, συνεχίζεις για το επόμενο κι έτσι ταξιδεύεις στα ψηφιακά περίπτερα και τις δράσεις, που συμβαίνουν στα παρτέρια και στα ξέφωτα του πάρκου.
Πρώτα κατεβάζουμε την εφαρμογή!
Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή «Clio Muse Tours», να αποθηκεύσετε την ξενάγηση «Plasmata» πριν την επίσκεψη σας, στην έκθεση. Με αυτό τον εύκολο τρόπο κατά την περιήγησή σας, ακούτε περισσότερα για τα έργα σκανάρωντας με το κινητό σας, QR code, στην σήμανση των έργων. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για κινητά Apple και Android. Είναι απαραίτητη η ενεργή σύνδεση δεδομένων, αλλά δεν θα γίνει η χρήση της, αν έχετε αποθηκεύσει την ξενάγηση για offline χρήση.
Σκοπός της Έκθεσης
Το σώμα μας περιηγείται στον κόσμο, επιθυμεί, μεγαλώνει, αλλάζει αφήνοντας πίσω του το στίγμα του. Σε μία μετά-τεχνολογική εποχή, όπου η τεχνολογία όχι μόνο μας είναι οικεία, αλλά εμποτίζει τα σώματά μας. Είναι αδύνατο να φανταστούμε τους κόσμους μας, χωρίς παρεμβάσεις. Η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς, τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε, εργαζόμαστε, αλληλεπιδρούμε.
Τα ερωτήματα της έκθεσης πολλά: Τι έχουν να μας πουν οι ονειρικές αυταπάτες μίας τεχνητής νοημοσύνης, που προβάλλονται μπροστά από το άγαλμα ενός βασιλιά ο οποίος, μας οδήγησε σε μία εκστρατεία στα βάθη της Ανατολής 100 χρόνια πριν;
Τι σχέση έχει ένας πλανήτης 22 μέτρων που εκπέμπει θερμό κόκκινο φως, με έναν κατοπτρικό τεχνό-ναό, που αναδύεται μέσα από τεχνητή βλάστηση ενός αθηναϊκού πάρκου; Πως λειτουργούν οι τεχνολογίες των φαρμάκων και της ιατρικής, πάνω στη διαμόρφωση της βούλησής μας; Πως θα ήθελες να είναι το ψηφιακό σου σώμα, όταν το φυσικό σου σώμα θα έχει πεθάνει; Θα άκουγες έναν χρησμό, από μία τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς σώμα;
Το Πεδίον του Άρεως, στην αρχή της λειτουργίας του, υπήρξε τόπος στρατιωτικών ασκήσεων, άρα παραμένει πολιτικό, συλλογικό και ανεξάντλητο. Στις μέρες μας είναι χώρος αναψυχής, γι’ αυτό και τα «Πλάσματα» του, σας καλούν να το ανακαλύψετε.
Έκθεση Ψηφιακής Τέχνης στο Πεδίον του Άρεως: «Plasmata: Bodies, Dreams, and Data». Από 23.05.22 έως 10.07.22. Είσοδος Ελεύθερη. Πεδίον του Άρεως.