Η 25η Σεπτεµβρίου 2020 σηµατοδοτεί την 5η επέτειο της διεθνούς συµφωνίας που καθιέρωσε τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDG᾽s). Τα τελευταία πέντε χρόνια, τα SDG έχουν γίνει ένα σηµαντικό πλαίσιο για την παγκόσµια κοινότητα, καθοδηγώντας προτεραιότητες για βιώσιµη δράση έως το 2030. Κρίσιµα, και σε αντίθεση µε τις προηγούµενες προσπάθειες σε αυτόν τον τοµέα, οι επιχειρήσεις καλούνται ρητά να συµβάλουν στην επίτευξη τους.
Έχουν αποµείνει δέκα χρόνια για να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσαν τα SDG᾽s και αποµένει πολύ δουλειά. Ενώ πολλοί στόχοι είχαν ήδη καθυστερήσει πριν από την πανδηµία COVID-19, οι τρέχουσες προβλέψεις εκτιµούν σηµαντικές προκλήσεις για την επίτευξη των στόχων έως το 2030.
Συγκεκριµένα, το SDG 3 – Καλή υγεία και ευεξία, 1 – Χωρίς φτώχεια, καθώς και 5 – Η ισότητα των φύλων επηρεάζεται αρνητικά από την πανδηµία. Επιπλέον, οι βραχυπρόθεσµες µειώσεις των εκποµπών αερίων θερµοκηπίου λόγω µειωµένων ταξιδιών και των επιχειρήσεων είναι απίθανο να είναι αρκετές για να αντισταθµίσουν τις υπάρχουσες µακροπρόθεσµες επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής (SDG 13).
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι µελλοντικές οικονοµικές εξελίξεις, όπως η ύφεση, θα µπορούσαν να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις της πανδηµίας στην πρόοδο προς τους στόχους αυτούς.
Ενώ οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να ηγηθούν, ο ιδιωτικός τοµέας είναι ο βασικός σύµµαχος για την επίτευξη των SDG᾽s. Οι εταιρείες ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο στην κλήση και έχουν αρχίσει να ευθυγραµµίζουν τις στρατηγικές βιωσιµότητάς τους µε τα SDG᾽s. Λαµβάνοντας όµως υπόψη, ότι υπάρχει επί του παρόντος ένα κενό χρηµατοδότησης 2,5 τρισεκατοµµυρίων δολαρίων για την επίτευξη των στόχων, ο καθορισµός των στόχων που εστιάζουν στα SDG, µπορεί να αποτελέσεουν ευκαιρία για τους υπεύθυνους επενδυτές. Όπως σηµειώνουν οι Αρχές για την Υπεύθυνη Επένδυση (Principle of Responsible Investments-PRI), «o επενδυτές µε την υποστήριξη των SDG’s πρέπει να καταλάβουν πώς µπορούν να αυξήσουν τα θετικά αποτελέσµατα και να µειώσουν τα αρνητικά αποτελέσµατα που προκύπτουν από τις ενέργειές τους».
Σε αυτήν την προσπάθεια, τα σωστά εργαλεία είναι απαραίτητα καθώς επιτρέπουν στους επενδυτές να πλοηγούνται και να διαπραγµατεύονται στο πλαίσιο των SDG έναντι των ενεργείων των εταιρειών που προωθούν ή εµποδίζουν την επίτευξη των SDG᾽s.
Με το 2020 να σηµατοδοτεί την έναρξη της δεκαετίας, δράσης για την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης έως το 2030, υπάρχει η ευκαιρία για τους επενδυτές να συνεισφέρουν στα SDG᾽s µέσω κατανοµής περιουσιακών στοιχείων, επενδυτικών αποφάσεων και της εταιρικής εµπλοκής τους, καθώς και την ανάπτυξη νέων χρηµατοοικονοµικών εργαλείων και προϊόντων. Με την επένδυση όχι µόνο σε κεφάλαια αλλά και σε ανακατανοµή του υπάρχοντος κεφαλαίου, οι επενδυτές µπορούν να διαδραµατίσουν καθοριστικό ρόλο στο κλείσιµο του χάσµατος της χρηµατοδότησης για να υποστηρίξουν την επίτευξη των SDG. Από αυτήν την άποψη, το Principles of Responsible Investments-PRI προτείνει ένα πλαίσιο πέντε µερών για τους επενδυτές που επιδιώκουν να κατανοήσουν τα πραγµατικά αποτελέσµατα των επενδύσεών τους και να διαµορφώσουν αυτά τα αποτελέσµατα σύµφωνα µε τα SDG:
1. Προσδιορισµός αποτελεσµάτων: κατανόηση, αναγνώριση και αξιολόγηση των θετικών και αρνητικών πραγµατικών αποτελεσµάτων που σχετίζονται µε τις δραστηριότητες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των επενδυτών.
2. Καθορισµός πολιτικών και στόχων: λήψη σκόπιµων µέτρων για τη διαµόρφωση των αποτελεσµάτων και την ολιστική αναζήτηση των επενδύσεων και όλων των SDG.
3. Οι επενδυτές διαµορφώνουν τα αποτελέσµατα: διαµόρφωση αποτελεσµάτων και αναφορά της προόδου σε σχέση µε στόχους, συµπεριλαµβανοµένων επενδυτικών ενεργειών όπως επενδυτικές αποφάσεις και διαχείριση.
4. Το χρηµατοοικονοµικό σύστηµα διαµορφώνει συλλογικά αποτελέσµατα: εξετάζοντας τη συµβολή του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος.
5. Παγκόσµιοι ενδιαφερόµενοι συνεργάζονται για να επιτύχουν αποτελέσµατα σύµφωνα µε τα SDG: σύνδεση διαφορετικών παραγόντων.