Ο νέος ελληνικός νόμος για το κλίμα (4936/2022) μαζί με τη νεοσύστατη Εθελοντική Αγορά άνθρακα από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ – ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ATHEX), που υποστηρίζουν τη λειτουργία της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς αναδικνύει την ανάγκη των εταιρειών να πετύχουν γρήγορα τους Καθαρούς Μηδενικούς Στόχους τους (Co2) επενδύοντας σε νέες και καθιερωμένες εναλλακτικές λύσεις. Όπως, η αντιστάθμιση του άνθρακα με μίσθωση γης και ακινήτων για 10-20 χρόνια, προκειμένου να μειώσουν την ετήσια παραγωγή τους σε Co2, βάση προτύπων (GRI 305-Scope1/2/3).
Όπως αναφέρει και η Bank of America, οι κλιματικές δράσεις είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης, ειδικά στην εθελοντική αγορά του άνθρακα (Voluntary Carbon Markets). Η ανησυχία όμως συνεχει να υπάρχει στο ερώτημα αν οι εταιρείες θα αγοράσουν πιστώσεις άνθρακα αντί να αλλάξουν τον τρόπο εργασίας τους. Γεγονός είναι, ότι η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί πολλά κεφάλαια.
Η Εθελοντική Αγορά Άνθρακα παρέχει στους πελάτες των επιχειρἠσεων πρόσβαση σε ιδιόκτητα σύνολα πιστώσεων άνθρακα τόσο με βάση τη φύση όσο και με έργα μεταβασης ωστόσο ο φυσικός τρόπος δίνιε την δυαντότητα η γη να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βιομηχανία, που θα εξαλείψει τη φυσική δέσμευση άνθρακα.
Η αναφορά των Εκπομπών CO2 που παράγονται από τις δραστηριότητές των εταιριών το 2024, ενδέχεται να θέσει τις εταιρείες σε εγρήγορση για την επικύρωση και τον υπολογισμό των εκπομπών CO2 τους. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις θεωρούνται μία από τις καλύτερες μορφές φυσικής δέσμευσης και προστασίας.
Μια εταιρεία που θέλει να θεωρείται Zero Carbon πρέπει να καθορίσει με υποδείξεις (GRI) τον υπολογισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2e) που παράγονται από ον οργανισμό τους. Ο υπολογισμός αυτός βέβαια θα πρέπει να περιλαμβάνει τις αντισταθμίσεις (=αφαιρέσεις άνθρακα)-(Carbon Credits). Η πιστοποίηση που θα προκύψει θα πρέπει να βασίζεται στα πρότυπα ISO 14064-1
Οι δασικές εκτάσεις μπορούν να απορροφήσουν από την ατμόσφαιρα έως και 90 τόνους CO2 ανά 10 στρέμματα κάθε χρόνο. Συνεπώς, χρησιμοποιόντας πιστώσεις άνθρακα για να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την εταιρεία θα επιτύχουν παράλληλα και τους εταιρικούς στόχους για το κλίμα.
Οι εθελοντικές αγορές άνθρακα συνεχίζουν να αναπτύσσονται με σκοπό να κατευθύνουν την ιδιωτική χρηματοδότηση σε έργα δράσης για το κλίμα, τις τεχνολογίες και έργα λύσεων που βασίζονται στη φύση. Καθώς αυτές οι αγορές κλιμακώνονται, γίνεται όλο και μεγαλύτερη εργασία για την ευθυγράμμιση τους με τους μηχανισμούς εμπορευματοποίησης εκπομπών CO2 στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού. Η επένδυση σε υψηλής ποιότητας έργα είναι ένας τρόπος για τις επιχειρήσεις να επιτύχουν την ουδετερότητα και να επιτύχουν τους περιορισμούς των αποτελεσμάτων και των εργασιών τους.
Ο σκοπός λοιπόν μιας μίσθωσης δασικής έκτασης είναι η μείωση των εκπομπών άνθρακα και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θα μπορούσε μια εταιρεία να γίνει κλιματική ουδέτερη (Zero Neutral) το 2024 και ταυτόχρονα να πετύχει τον στόχο της άμεσα το 2024;
Ναι!!!
Βάση των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη:
- #7: Προσιτή & Καθαρή Ενέργεια
- #13: Δράση για το κλίμα
Εκπομπές CO2
Ελληνικές Εταιρείες συμπεριλαμβανομένων και των τριών (3) πεδίων GRI 305 είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν τις εκπομπές CO2, σύμφωνα με τον νέο Ελληνικό Κλιματικό Νόμο 4936/2022
Στο τέλος της ημέρας, οι εταιρείες πρέπει να επωφεληθούν από τη διάθεση σημαντικών κεφαλαίων σε αυτές τις προσπάθειες. Η πεποίθηση είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.