Θετικά μηνύματα έστειλαν οι θεσμοί με τη 13η αξιολόγηση της χώρας μας. Όπως διαπιστώνουν στην έκθεση τους σημαντική πρόοδο έχει σημειωθεί σε όλα σχεδόν τα μέτωπα. Ωστόσο επισημαίνουν σημαντικές αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την Έκθεση «εξαιρετικά θετική για τη χώρα».
Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, η 13η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών:
- Πιστοποιεί ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα και ισχυρά από την υγειονομική κρίση και ότι οι προοπτικές της παραμένουν ευοίωνες, παρά την υψηλή αβεβαιότητα που προκαλούν – διεθνώς – ο Covid-19 και οι αυξήσεις τιμών, ιδίως στην αγορά ενέργειας.
- Τονίζει την “ταχεία αντίδραση της Κυβέρνησης απέναντι στην εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού και στον, υψηλότερο του αναμενομένου, πληθωρισμό, με νέα στοχευμένη στήριξη”.
- Υπογραμμίζει τη σημαντική προβλεπόμενη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος εφέτος, τη δραστική μείωση της ανεργίας, που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω το 2022, και την υποχώρηση του κινδύνου φτώχειας το 2020, παρά την υγειονομική κρίση.
- Επισημαίνει την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει, τον Μάιο, σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων τιμών για τους χαμηλόμισθους.
- Χαιρετίζει την επιτυχή ολοκλήρωση κομβικών δράσεων στους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης και της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων σε κλάδους της οικονομίας, καθώς και την ολοκλήρωση της διοικητικής αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ και την προώθηση της πλήρους ψηφιοποίησής του.
- Επικροτεί την πρόοδο που επετεύχθη σε καίριες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ – η οποία, όπως αναφέρεται, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα καταστήσει πιο δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τον φόρο ακινήτων –, η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, μέσω της περαιτέρω βελτίωσης της Λειτουργικής Ταξινόμησης των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, οι αποκρατικοποιήσεις, η είσπραξη του clawback στον τομέα της Υγείας, το Κτηματολόγιο, η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και η αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Επιπροσθέτως, διαπιστώνει
- τη συνέχιση μείωσης των “κόκκινων” δανείων,
- την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που προβλέπει το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας (εξωδικαστικός μηχανισμός, σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης κ.λπ.),
- την πρόοδο στην ψηφιοποίηση του Κράτους και
- στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν ακόμα μία αναγνώριση της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς όλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον συνεχιζόμενων προκλήσεων.
Οι προοπτικές για το 2022 παραμένουν ισχυρές
Μεταξύ άλλων η η 13η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών αναφέρει ότι “η Ελλάδα ανέκαμψε γρήγορα από την πανδημία και οι προοπτικές παραμένουν ισχυρές, αν και υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα. Η οικονομία αναμένεται επί του παρόντος να έχει φθάσει σε υψηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 8,5% το 2021, λόγω της εγχώριας ζήτησης και της καλύτερης από το αναμενόμενο τουριστικής περιόδου. Το προπανδημικό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας είχε ήδη επιτευχθεί το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Οι προοπτικές για το 2022 παραμένουν ισχυρές, υποστηριζόμενες από τη διευκολυντική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και την ισχυρή ώθηση από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Ωστόσο, η εξάπλωση της νέας παραλλαγής όμικρον του κορωνοϊού είναι πιθανό να επηρέασε την ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά αυτός ο αντίκτυπος αναμένεται να εξασθενίσει σε μεγάλο βαθμό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η Ελλάδα εισήγαγε υποχρεωτικό εμβολιασμό για κατοίκους ηλικίας άνω των 60 ετών από τον Ιανουάριο του 2022. Υπάρχουν κίνδυνοι πρόσθετων διαταραχών, αν και αυτή η επίπτωση αναμένεται να είναι μάλλον βραχύβια. Οι πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας στην παγκόσμια αγορά και, ειδικότερα, στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησαν σε άνοδο των τιμών καταναλωτή και αποτελούν πρόσθετη πηγή αβεβαιότητας για την οικονομία γενικότερα.
Ενώ τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης έκτακτης ανάγκης καταργήθηκαν σταδιακά το 2021, όπως είχε προγραμματιστεί, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε γρήγορα στο ξέσπασμα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού και στον υψηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό με νέα στοχευμένη στήριξη. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας παραμένουν ευνοϊκές και η ανεργία, η οποία διαμορφώθηκε στο 14,1% το τρίτο τρίμηνο του 2021 (μείωση από 17,2% το τρίτο τρίμηνο του 2020), πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω το 2022. Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας διαμορφώθηκε σε 17,7% το 2020, από 17,9% το 2019….”
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Commission