Η συμφωνία της Πράσινης Ευρώπης (Green Europe) χρειάζεται την «έκκληση αποδεικτικών στοιχείων», όπως την αποκάλεσαν πριν λίγες ημέρες στην πρόσκληση της ESMA προς όλες τις τοπικές κεφαλαιαγορές.
Μια διαδικασία (ερωτηματολόγιο και παρατηρήσεις) που επιτρέπει σε όλα τα εμπλεκόμενα θεσμικά όργανα να βαθμολογήσουν τις πληροφορίες που παρέχονται από τις εταιρείες σχετικά με το ESG προς την αξιολόγηση και επικύρωση τους και ως προς τη βασική τους χρησιμότητα ή καταλληλότητα.
Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει το λεγόμενο κβαντικό άλμα, σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο τις Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αναδιαμορφώνουν τις ερευνητικές τους πληροφορίες προκειμένου να ακολουθήσουν τις εξελίξεις στην έξυπνη και πράσινη πληροφόρηση, η οποία είναι πολύ πιο περιεκτική, διεθνής και ισχυρή από οποιοδήποτε τρέχον σύστημα (call of evidence). Επομένως, η αγορά μέσω συμμετοχικών ερωτηματολογίων ή παραδοσιακών non papers της ΕΕ στο ESG χρειάζεται την πραγματική βοήθεια του Big Data.
Στη νέα Κβαντική εποχή, που υπόσχεται καινοτομίες και έρευνα στη αλλαγή νοοτροπίας ESG, οι κβαντικές πληροφορίες έχουν πλεόν σήμερα τη δύναμη να ξεπεράσουν οποιαδήποτε διαδικασία.
Η IBM, η Google και η Microsoft καθιστούν ελεύθερα και διαθέσιμες σήμερα τις αναδυόμενες κβαντικές υπολογιστικές πλατφόρμες τους, καθιστώντας τις λειτουργίες ταχύτερες και επιτρέποντας στους υπολογιστές να επιλύουν προβλήματα στην ανάλυση δεδομένων και στην ποιότητα των πληροφοριών που παρέχονται καλύτερα από οποιαδήποτε συμβατική διαδικασία.
Από τη μια πλευρά, υπάρχει το έργο της Πράσινης Ευρώπης, που ο κανονισμός για το Taxonomy και γνωστοποιήσεων της αειφόρας, το SFDR, που θέλει όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή και όσοι γνωρίζουν τι σημαίνει ESG να έρθουν και να δώσουν στοιχεία και να καταγράψουν ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία πιστεύουν ότι χρειάζεται να υπάρχει ενημέρωση, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει σωστά η νομοθεσία από την Ε.Ε. στο μέλλον υπάρχει και από την άλλη πλευρά το EU Quantum Flagship (QF). Το QF είναι ένα σημαντικό, πολυεπιστημονικό και πολλαπλών εργασιών έργο πού ήδη είναι σε πλήρη ανάπτυξη στην Ελλάδα, που αναμένεται να συμμετάσχει πολύ σύντομα ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, αφού η κβαντική τεχνολογία βοηθά στην καθοδήγηση ESG και αποτελεί μέρος από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Horizon Europe.
H Ελλάδα δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία να αγκαλιάσει την εκθετική ανάπτυξη που φέρνει η κβαντική εποχή
Έτσι, νέες ανταγωνιστικές προσκλήσεις για έρευνα και αποδεικτικά στοιχεία και προτάσεις ανάπτυξης θα δημοσιευτούν τα επόμενα χρόνια και σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες η Ελλάδα δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία να αγκαλιάσει την εκθετική ανάπτυξη που φέρνει η κβαντική εποχή με την άμεση σύσταση για την κατασκευή πληροφοριακών υποδομών, για τους εργαζομένους, ερευνητές και το μελλοντικό κβαντικό εργατικό δυναμικό, αναβαθμίζοντας τις δεξιότητες τους, υιοθετώντας έγκαιρα την Εθνική Κβαντική Στρατηγική υπό την αιγίδα και εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Η Εθνική Κβαντική στρατηγική και το ESG, μέσω του προγράμματος Quantum Flagship της ΕΕ, αφού η Ελλάδα έχει υπογράψει και θα συμμετάσχει στις επερχόμενες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων Quanterra, μπορεί να βρει μια διαδρομή (Pathfinder) μέσω της χρήσης Big Data, έτσι το Attica Hub for the Economy of Data and Devices (AHEDD), ένας ψηφιακός κόμβος καινοτομίας, θα υποστηρίζει τις Eλληνικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν τεχνολογία στο IoT, AI & 5G. Περισσότερες από 45 εταιρείες συμμετέχουν σε αυτό το ζωντανό οικοσύστημα, ενα οικοσύστημα μεγαλύτερο και από τις 35 εισηγμένες εταιρείες του νέου δείκτη ESG του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και όλοι είναι πρόθυμοι να θρέψουν δραστηριότητες στην κβαντική καινοτομία.
Η Ελλάδα λοιπόν είναι ώριμη και έτοιμη να φιλοξενήσει το Ινστιτούτο Κβαντικής Υπολογιστικής και Κβαντικής Τεχνολογίας (IQCQT) και αυτή η τρέχουσα εκδήλωση ενδιαφέροντος και προθυμίας μοιράζεται με περισσότερες από 50 Ελληνικές και Διεθνείς εταιρείες, μερικές από αυτές είναι και μελλοντικοί οργανισμοί αξιολόγησης στο πρότυπο ESG.