“Η Ελλάδα μείωσε τον δείκτη χρέους της περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ”, αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt” και προσθέτει ότι “η κυβέρνηση της Αθήνας σημειώνει ταχύτερη από την αναμενόμενη πρόοδο στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για τη μείωση του χρέους”.
Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, “Η Ελλάδα, ήταν μακράν η πιο υπερχρεωμένη χώρα της νομισματικής ένωσης, μπόρεσε όμως να μειώσει τον δείκτη χρέους της κατά 23,3%. Αυτή ήταν η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ. Από τότε που το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα έφτασε στο ιστορικό υψηλό του στο 206,3% του ΑΕΠ το 2020, η χώρα μείωσε τον δείκτη κατά 35%, στο 171,3%.”.
Σύφωνα με το συντάκτη του άρθρου, η πτώση οφείλεται κυρίως στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς το 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8,4% και το 2022 ήταν 5,9%. Η καλή οικονομία έφερε περισσότερα φορολογικά χρήματα στα ταμεία της ελληνικής εφορίας από ό,τι αναμενόταν. Αντί για ένα αναμενόμενο πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο εξαιρεί το κόστος των τόκων, 1,6% του ΑΕΠ, το τελικό αποτέλεσμα στο τέλος του 2022 ήταν ένα μικρό πλεόνασμα 0,1%.
Η Ελλάδα θέτει φιλόδοξους στόχους
Σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές η “Handelsblatt” σημειώνει, ότι η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου με στέρεα δημόσια οικονομικά, ενώ για τις δημοσκοπήσεις, επισημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται αυτή τη στιγμή γύρω στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες μπροστά, από τη ριζοσπαστική αριστερή συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ, του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι “Ο Μητσοτάκης υπόσχεται στους ψηφοφόρους συνέχιση της πορείας εξυγίανσης και μεταρρύθμισης. Στο πρόγραμμα σταθερότητάς της, το οποίο υπέβαλε στην Επιτροπή της ΕΕ , η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αναμένεται οικονομική ανάπτυξη 2,3% για φέτος, το 2024 και το 2025 το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3% και κατά 2,1% το 2026″.
“Μέχρι το 2026, ο δείκτης χρέους πρόκειται να μειωθεί κατά 36 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες στο 135,2%. Εάν αυτή η πρόβλεψη γίνει πραγματικότητα, η Ελλάδα δεν θα ήταν πλέον η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα, αλλά θα την ξεπερνούσε η Ιταλία, με πρόβλεψη για 140,4% το 2026”, αναφέριε η εφημερίδα.
Γιατί το χρέος θεωρείται βιώσιμο
Τέλος, όσον αφορά το χρέος της Ελλάδας η γερμανική εφημερίδα τονίζει, ότι παρά τον υψηλό δείκτη χρέους που σήμερα ανέρχεται στο 171,3% του ΑΕΠ, το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται βιώσιμο σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των υποχρεώσεων είναι με δημόσιους πιστωτές, όπως ο ESM του Euro Stability Fund και ο προκάτοχός του EFSF. Το μέσο επιτόκιο είναι 1,4 τοις εκατό και στα 20 χρόνια, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μέση διάρκεια του δημόσιου χρέους στην ΕΕ.
moneyview.gr με πληροφορίες από τη handelsblatt.com