Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στον πέμπτο του όροφο, ακριβώς πάνω από την Λυρική Σκηνή άνοιξε το εστιατόριο «Delta». Γιατί «Delta»; είναι το τέταρτο κεφαλαίο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Ένα τρίγωνο δηλαδή, με τρείς πλευρές του σε απόλυτη αρμονία. Τρείς είναι και οι βασικές αρχές του εστιατορίου: Γαστρονομία, Βιωσιμότητα, Πολιτισμός!
Οι Σεφ
Το «Δειπνοσοφιστήριον» κάλεσε τον Θάνο Φέσκο να αναλάβει τη κουζίνα Delta, εκείνος με τη σειρά του, πρότεινε για βασικό του συνεργάτη τον Γιώργο Παπαζαχαρία, και οι δύο σεφ θήτευσαν σε κορυφαία εστιατόρια της Δανίας και της Νορβηγίας. Τριάντα άνθρωποι δουλεύουν στο εστιατόριο, οι έντεκα στο μπαρ, τη σάλα και την υποδοχή και οι άλλοι 19 στην κουζίνα, από όπου δημιουργούν γεύσεις οι οποίες αποδίδουν συναισθήματα και μικρές στιγμές φαντασίας και τέχνης στο πιάτο!
Ξενάγηση στο αγρόκτημα Delta
Στην φάρμα των 32 στρεμμάτων στα Μεσόγεια, καλλιεργούνται: βρώσιμα λουλούδια, αυγά, φρούτα, μυρωδικά και λαχανικά τα οποία τροφοδοτούν καθημερινά το εστιατόριο. Η βιωσιμότητα και ο σεβασμός του οικοσυστήματος, είναι κομμάτι της φιλοσοφίας Delta. Καμία απώλεια, καμία σπατάλη, κάθε υλικό συμμετέχει σε έναν κύκλο που ξεκινάει από τα ορεκτικά , συνεχίζει στα κυρίως πιάτα και τελειώνει με τα επιδόρπια.
Οι εντυπωσιακές λεπτομέρειες ενός τραπεζιού
Βελούδινες καρέκλες, ποτήρια Zalto, σκεύη κεραμικά από την Μελίνα Ξενάκη και την Maru Meleniou, θεατράλε φωτισμός από την μοναδική Ελευθερία Ντεκώ και από πάνω από κάθε τραπέζι πετάει στην κυριολεξία ένας «αιωρούμενος κήπος» ιδέα του αρχιτέκτονα Στέλιου Κόη. Οι σπάνιες ποικιλίες κρασιών με τις 800 ετικέτες, καλύπτουν όλο το φάσμα, του νέου και του παλιού οινικού κόσμου, φυσικά υπό την επιμέλεια των βραβευμένων sommeliers: Άρη Σκλαβενίτη και Τηλέμαχο Παπανδρέα.
To χρυσοποίκιλτο Bar
Ο ογκώδης αλλά ταυτοχρόνως πολύ εκλεπτυσμένος σχεδιασμός του bar-γλυπτού, φιλοξενεί έως και 12 καλεσμένους καθήμενους στην μπάρα, η οποία είναι μέχρι στιγμής μία από τις μεγαλύτερες μπάρες του πλανήτη! Τολμηροί συνδυασμοί αποσταγμάτων στα κοκτέιλ, που αφήνουν μία «επίγευση» με έντονο αισθητικό αποτύπωμα. Ελληνικά μπράντι, λικέρ, παλαιωμένα τσίπουρα, αλλά και διεθνή αποστάγματα όπως: ουίσκι, ρούμι, τεκίλα κα. βρίσκουν τον μάστορά τους, στον απόλυτο εκφραστή μοριακής bartending, Άρη Χατζηαντωνίου.
Το μενού
Σε συνδυασμό με διεθνής πρωτοποριακές τεχνικές όπως τη διαδικασία της ζύμωσης (fermentation) και τη σκανδιναβική αισθητική στη γεύση, η οποία με άρτιο τρόπο «παντρεύεται» με τα αγνά υλικά της ελληνικής φύσης, η ταλαντούχα ομάδα έχει ξεκινήσει να μαγειρεύει.
Η κουζίνα δουλεύει με πυρετώδεις ρυθμούς, τα μενού που μπορούν να επιλέξουν οι καλεσμένοι είναι τρία: πρωτεϊνικό (€135), χορτοφαγικό (€115) και vegan (€100) περιλαμβάνουν 10 με 14 πιάτα, που έχει δημιουργήσει ο Γιώργος Παπαζαχαρίας και επιμελείται ο Θάνος Φέσκος με την ομάδα του.
Ακονίζουν τα ειδικά τους μαχαίρια και ξεκινούν να πλουτίσουν το τραπέζι με λεπτεπίλεπτες και ντελικάτες γεύσεις:
- Θράψαλο που αχνίζεται με λάδι από τα κουκούτσια δαμάσκηνου με βούτυρο ελαφρώς καμένο, ενώ τα πλοκάμια του είναι από αγκινάρες περασμένες στο μπάρμπεκιου.
- Κοχύλι από κομπούχα πράσινης ελιάς πασπαλισμένο με χαβιάρι, άσπρη πιπεριά με γεμιστές πίκλες, κολοκυθανθοί με σάλτσα θαλασσινών, μπακαλιάρος με λάδι εσπεριδοειδών και ψητά δαμάσκηνα.
Εστιατόριο Delta: Στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (Λεωφ. Συγγρού 364, 5ος όροφος, τηλέφωνο κρατήσεων: 69866-57553. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 19.00-01.00
Τα ρεπορτάζ αγοράς & τα προϊόντα του παρουσιάζονται στο moneyview.gr είναι επιλογές των συντακτών δεν έχουν εμπορικό σκοπό, ούτε αποφέρουν διαφημιστικά έσοδα.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το nationalopera.gr