Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2022 και υψηλότερο πληθωρισμό, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη νέα έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές (World Economy Outlook (WEO) – Jan 2022), σε σχέση με την προηγούμενη του Οκτωβρίου. Οι βασικότεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι οι νέοι περιορισμοί που επιβάλονται λόγω της παραλλαγής Omicron COVID-19, οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και οι διαταραχές του εφοδιασμού, που έχουν οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό από ό,τι αναμενόταν, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συνεχιζόμενη μείωση του κλάδου των ακινήτων της Κίνας και η βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει από 5,9% το 2021 σε 4,4% το 2022 (μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη για το 2022 από την πρόβλεψη του του Οκτωβρίου), αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις προβλέψεις για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες.
Η αναθεωρημένη πρόβλεψη μετά την μη ψήφιση στις ΗΠΑ του πακέτου δημοσιονομικής πολιτικής (Build Back Better), η νωρίτερη απόσυρση των νομισματικών προσαρμογών καθώς οι συνεχιζόμενες ελλείψεις στον εφοδιασμό, προκάλεσαν αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 1,2% την ανάπτυξη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Κίνα, οι διαταραχές που προκαλούνται από την πανδημία που σχετίζονται με την πολιτική μηδενικής ανοχής COVID-19 και το παρατεταμένο οικονομικό άγχος μεταξύ των κατασκευαστών ακινήτων προκάλεσαν υποβάθμιση κατά 0,8%την ανάπυξη της χώρας. Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης πτωτικά την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 3,9% από 5,2% πέρυσι και έναντι 4,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ για το 2023 προβλέπει ανάπτυξη 2,5%.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται 2023 να επιβραδυνθεί στο 3,8%, 0,2% υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη. Η πρόβλεψη εξαρτάται από τα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία μειώνονται σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες χώρες μέχρι το τέλος του 2022, με την προϋπόθεση ότι τα ποσοστά εμβολιασμού βελτιώνονται παγκοσμίως και οι θεραπείες γίνονται πιο αποτελεσματικές.
Ο υψηλός πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί για περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί στο WEO του Οκτωβρίου, με τις συνεχιζόμενες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις υψηλές τιμές ενέργειας να συνεχίζονται το 2022. Αν υποθέσουμε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμείνουν σταθερές, ο πληθωρισμός θα μειωθεί σταδιακά καθώς οι ανισορροπίες προσφοράς – ζήτησης αρχίσουν να μειώνονται το 2022 και η νομισματική πολιτική των μεγάλων χωρών να ανταποκρίνεται θετικά.
Το ΔΝΤ σημειώνει, ότι η εμφάνιση νέων παραλλαγών του COVID-19 θα μπορούσε να παρατείνει την πανδημία και να προκαλέσει νέες οικονομικές αναταραχές. Επιπλέον, οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αστάθεια των τιμών της ενέργειας και οι τοπικές πιέσεις στους μισθούς σημαίνουν ότι η αβεβαιότητα γύρω από τον πληθωρισμό είναι ιδιαίτερα υψηλή. Καθώς οι προηγμένες οικονομίες αυξάνουν τα επιτόκια, ενδέχεται να προκύψουν κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις ροές κεφαλαίων, των νομισμάτων και των δημοσιονομικών θέσεων των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών – ειδικά με τα επίπεδα χρέους να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια.
Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση του ΔΝΤ World Economy Outlook – Jan 2022