Ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία από το Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για πρώτη φορά από το 2010, σηματοδοτώντας το τέλος στην εποχή της κρίσης μετά από 12 χρόνια.
Κ. Μητσοτάκης: Ανοίγει μία νέα εποχή για την ανάπτυξη της χώρας
«Η Ελλάδα και οι Έλληνες υποδέχονται, σήμερα, μία σημαντική εθνική επιτυχία: με τη σφραγίδα του Eurogroup, η οικονομία μας απελευθερώνεται, πλέον, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας», τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.
Η Ελλάδα και οι Έλληνες υποδέχονται, σήμερα, μία σημαντική εθνική επιτυχία: με τη σφραγίδα του Eurogroup, η οικονομία μας απελευθερώνεται, πλέον, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της.
Έτσι, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, επιτυγχάνεται και ο τρίτος στόχος που εξαρχής είχε θέσει η κυβέρνηση ανοίγοντας τον δρόμο για τον μεγάλο εθνικό στόχο: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους. Και όλα αυτά ενώ, εδώ και τρία χρόνια, μένει σταθερό το τιμόνι του τόπου, παρά τις συνεχείς εξωγενείς κρίσεις και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις.
Την εξέλιξη αυτή συνοδεύουν τα νεότερα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται, τώρα, περισσότερο τους ευρωπαϊκούς, αλλά και τους εθνικούς θεσμούς. Μία απάντηση στον λαϊκισμό. Που αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική ευρωστία, η Πολιτεία ανακτά και τη λαϊκή αποδοχή, την οποία τόσο πολύ είχαν κλονίσει οι δοκιμασίες όλων των προηγούμενων ετών.
Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος. Ένα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Που δεν αδικείται, αλλά ηγείται. Με το βλέμμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη σκέψη στην ανακούφιση της κοινωνίας. Μετατρέποντας τα καθημερινά βήματα προς τα εμπρός, σε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Για την Ελλάδα που αξίζουμε.
Πρόεδρος Eurogroup: Σημαντικό επίτευγμα της ελληνικής κυβέρνησης η λήξη της ενισχυμένης εποπτείας
Οι υπουργοί στο Eurogroup αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη δέκατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, εξετάζοντας μεταξύ άλλων αν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση της πέμπτης δόσης των μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών.
Όσον αφορά την Ελλάδα, συμφωνήσαμε ότι η θετική αξιολόγηση των θεσμών δικαιολογεί την έγκριση της επόμενης δόσης των μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 748 εκατ. ευρώ.
Paschal Donohoe, Πρόεδρος του Eurogroup
Το Eurogroup εξέφρασε ικανοποίηση για την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών, ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης των μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 748 εκατ. ευρώ. Το Eurogroup εξέδωσε δήλωση με τις τεχνικές λεπτομέρειες.
Το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2018, αφού η Ελλάδα ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Με τις τριμηνιαίες εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας παρακολουθούνται στενά η οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στη χώρα, καθώς και η υλοποίηση των μεταπρογραμματικών δεσμεύσεων πολιτικής, όπως συμφωνήθηκαν από το Eurogroup τον Ιούνιο του 2018.
- Δέκατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
- Δήλωση του Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα, 17 Ιουνίου 2021
Πάολο Τζεντιλόνι: Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι έκανε λόγο για «πολύ καλά νέα» και «ιστορική μέρα» για την Ελλάδα. «Επιβεβαιώνω την πρόθεση της Επιτροπής να λήξει τον Αύγουστο τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ένα βήμα-κλειδί για την κανονικότητα της ελληνικής οικονομίας», μετά από 12 χρόνια προσπαθειών.
Eπίσης,ο Επίτροπος Οικονομίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε επιτυχώς τις δεσμεύσεις της και βελτίωσε την ανθεκτικότητα της οικονομίας της, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τα τρία τελευταία χρόνια επιτεύχθηκε πρόοδος, παρά την κρίση της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της κανονικής μετα-προγραμματικής περιόδου.