Eπιβραδύνθηκε o πληθωρισμός στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή 18/8, η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) .
Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο του 2023, από 5,5% που ήταν τον Ιούνιο σύμφωνα με την Eurostat, Να σημειώσουμε ότι η πτώση σε σχέση πέρσι είναι μεγάλη, όταν βρισκόταν στο 8,9%.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός έχουν τον υψηλότερο πληθωρισμό τον Ιούλιο (10,8%, έναντι 11,6% τον Ιούνιο) και ακολοθούν οι υπηρεσίες (5,6%, έναντι 5,4% στον Ιούνιος), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0%, έναντι 5,5% τον Ιούνιο) και την ενέργεια (-6,1%, έναντι -5,6% τον Ιούνιο).
Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ενίσχυση του ετήσιου πληθωρισμού από 2,8% τον προηγούμενο μήνα, στο 3,5% τον Ιούλιο.
Ο πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαεννέα κράτη μέλη της ΕΕ, σε ένα παρέμεινε σταθερός, ενώ αυξήθηκε σε επτά. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Βέλγιο (1,7%), στο Λουξεμβούργο (2,0%) και στην Ισπανία (2,1%). Η Ελλάδα καταγράφει τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό (3,5%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (17,5%), τη Σλοβακία και την Πολωνία (και οι δύο 10,2%).
Παρά την υποχώρηση οι ανοδικές πιέσεις στα τρόφιμα και οι υπηρεσίες προβληματίζουν τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κενρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα, ενώ ενισχύουν τα σενάρια για συνέχιση της σφικτής νομισματικής πολιτικής.
Από το 2022 η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της, για να αντιμετωπίσει την έκρηξη του πληθωρισμού. Στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου, οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.