Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποιεί για τον κίνδυνο ενός «αρνητικού σοκ ζήτησης» λόγω των δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ευρωπαϊκά προϊόντα, σύμφωνα με συνέντευξή του στους Financial Times.
Οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ, που φτάνουν έως 20%, απειλούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης και να πιέσουν τον πληθωρισμό κάτω από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). «Μια αξιοσημείωτη αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη του αναμενόμενου αποδυνάμωση της (σ.σ. οικονομικής) δραστηριότητας, συμπαρασύροντας τον πληθωρισμό χαμηλότερα των στόχων μας”, », τόνισε ο Στουρνάρας.
Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει αυτή την απειλή σε μια περίοδο που οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ήδη αδύναμες, ενώ ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ για 2% μεσοπρόθεσμα. Η επόμενη απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια αναμένεται στις 17 Απριλίου.
Οι ΗΠΑ αποτελούν τον κύριο προορισμό για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές (21% το 2024), και οι νέοι δασμοί μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Επιπλέον, οι αυξημένοι δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο όγκο κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη, πιέζοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό προς τα κάτω.
Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τη συνέχιση της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων, μετά από έξι διαδοχικές περικοπές από το 2024. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε τον Μάρτιο ότι ο εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό κατά 0,5% λόγω αντιποιναριών και αποδυνάμωσης του ευρώ.
Ωστόσο, ο Στουρνάρας υποστηρίζει ότι οι δασμοί είναι «αντιπληθωριστικοί» για την ευρωζώνη, καθώς δημιουργούν παγκόσμια αβεβαιότητα και καταστέλλουν την οικονομική δραστηριότητα. «Είναι χειρότερα από τα αναμενόμενα και εισάγουν μια ανεπανάληπτη αβεβαιότητα στην παγκόσμια πολιτική», σημείωσε.
Όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις, εκτιμάται ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης κατά 0,5% έως 1,0%. Η ΕΚΤ έχει ήδη αναθεωρήσει δυσμενώς τις προβλέψεις της, υπολογίζοντας ανάπτυξη μόλις 0,9% για το 2024.
Σε ερώτηση σχετικά με πιθανή μείωση των επιτοκίων κατά 50 βασικά σημεία, ο Στουρνάρας αρνήθηκε να σχολιάσει.