«Βλέπουμε τη χρεοκοπία ως το πιο πιθανό σενάριο», έγραψε σε σημείωμα τη Δευτέρα ο Simon Waever, επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής της Morgan Stanley. «Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα ήταν μια τακτική πτώχευση, αλλά μια πτώχευση τύπου Βενεζουέλας». Η πτώχευση δεν μπορεί να συμβεί μέχρι τις 15 Απριλίου, που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου χάριτος 30 ημερών για τις πληρωμές ομολόγων που οφείλει η ρωσική κυβέρνηση.
Οι πιθανότητες για τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους από τη Ρωσία μειώνονται, καθώς οι τιμές των ομολόγων πέφτουν, η χώρα πλησιάζει σε ύφεση και οι περιορισμοί πληρωμών μετά την εισβολή σφίγγουν την Ουκρανία, επισημαίνει η Morgan Stanley.
Αν και το εθνικό χρέος σπάνια πέφτει σε μονοψήφιο αριθμό, η Morgan Stanley ανεφέρει, ότι τα ομόλογα της Ρωσίας «θα μπορούσαν να πλησιάσουν» σε αυτό το επίπεδο. Ο Λίβανος και η Βενεζουέλα είναι τα μόνα πρόσφατα παραδείγματα χρέους από μια χώρα που έχει διολισθήσει μέχρι στιγμής.
Η ενδεικτική τιμολόγηση δείχνει ότι οι επενδυτές αποτιμούν τα ομόλογα του 2023 σε περίπου 29 σεντς ανά δολάριο, το χαμηλότερο στην ιστορία σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, αν και δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές σε αυτά τα επίπεδα.
Σύμφωνα με τον Waever, η Ρωσία έχει αρκετές ομοιότητες με τη Βενεζουέλα, καθώς διαθέτει επίσης σημαντικά αποθέματα πετρελαίου που θα μπορούσαν να «ανακουφιστούν» την οικονομία, μόνο εάν αρθούν οι κυρώσεις. Η αποτυχία πληρωμής των ομολόγων αυξάνει τον κίνδυνο η Ρωσία να χάσει την πρόσβαση σε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών αποθεμάτων, τα οποία είναι πλέον παγωμένα στο εξωτερικό.
Αυτή τη στιγμή τα πενταετή ομόλογα έχουν αυξηθεί πάνω από τις 2.500 μονάδες βάσης, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν, ότι οι χρεοκοπία είναι ένα πιθανό σενάριο, καθώς ο πόλεμος κλιμακώνεται. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το εθνικό χρέος της Ρωσίας έχει κοστίσει στους επενδυτές μια μέση απώλεια 81% από έτος μέχρι σήμερα. Η χειρότερη επίδοση το 2022 ήταν μόνο το εθνικό χρέος της Λευκορωσίας με απώλειες 93%.