Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας αυξήθηκε 4,8% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022,, επιταχυνόμενο από την αύξηση 4%, στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS), τη Δευτέρα (19/4).
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 4,8% από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, πέφτοντας κάτω από τον στόχο του 5,5%, που είχε θέσει για φέτος το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα. Η μη επίτευξη του στόχου οφείλεται κατά κύριο λόγο, στην αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, που ώθησε κορυφαίους επιχειρηματικούς κόμβους, όπως η Σαγκάη να επιβάλουν παρατεταμένα lockdown .
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της NBS Fu Linghu, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο παρουσιάζει συνεχή ανάκαμψη, καθώς η Κίνα εξισορρόπησε τον έλεγχο της επιδημίας και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το εγχώριο και διεθνές περιβάλλον γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και αβέβαιο και ότι η οικονομική ανάπτυξη αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες και προκλήσεις», είπε ο κ. Fu για τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου.
Μια ανάλυση των στοιχείων της Δευτέρας δείχνουν, ότι η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε σταθερή αύξηση 6,5% από πέρυσι το πρώτο τρίμηνο και οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία εκτινάχθηκαν κατά 9,3%. Επίσης και οι λιανικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%.
Σχετικά με την ανεργία στις αστικές περιοχές, σύμφωνα με την έρευνα, διαμορφώθηκε στο 5,5% τον Ιανουάριο-Μάρτιο, με 2,85 εκατομμύρια νέες αστικές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν σε αυτήν την περίοδο.
Το τελευτάιο κύμα του ιού Omicron στην Κίνα, που στέλνει τη μια πόλη μετά την άλλη σε παρατεταμένα lockdown αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Μετά από μεγάλες πόλεις όπως το Xian και το Shenzhen, επιβλήθηκε lockdown στη Σαγκάη, τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό και οικονομικό κόμβο της Κίνας. Η πόλη των 26 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται για τρίτη εβδομάδα σε lockdown, καθώς ανακοίνωσε περίπου 30.000 κρούσματα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.