Στην κατάσταση των ελληνικών τραπεζών αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας “Handelsblatt”. Μόλις στα μέσα του 2015 το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η αναταραχή στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα δημιουργεί πλέον νέες ανησυχίες ότι τα ελληνικά ιδρύματα θα αντιμετωπίσουν και πάλι μεγάλα προβλήματα.
«Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν από μερικά χρόνια και έχουν περισσότερα “μαξιλάρια” για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας στην Handelsblatt και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο στον καθαρισμό των ισολογισμών τους και έχουν άφθονη ρευστότητα χάρη στην αύξηση των καταθέσεων και την πρόσβαση στις αγορές χονδρικής».
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια τραπεζικής λειτουργίας όπως αυτή που γνώρισε η Ελλάδα στις αρχές του καλοκαιριού του 2015 στο απόγειο της κρίσης του ευρώ. Εκείνη την εποχή, ο ριζοσπαστικός αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έφεραν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα στο χείλος της κατάρρευσης με την συγκρουσιακή τους πορεία με τους διεθνείς πιστωτές.
Φοβούμενοι ένα Grexit, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, οι πολίτες προχώρησαν σε μαζικές αναλήψεις εκείνη την εποχή. Μέσα σε έξι μήνες οι καταθέσεις μειώθηκαν από τα 160 στα 136 δισ. ευρώ. Για να αποτρέψει την αιμορραγία των τραπεζών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τα ιδρύματα για τρεις εβδομάδες στα τέλη Ιουνίου 2015 και εισήγαγε ελέγχους κεφαλαίων.
Συγκριτικά, πλέον υπάρχει ψυχραιμία στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, λένε. «Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά χαμηλή», δήλωσε στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank. Σε αντίθεση με την εξαιρετικά εξειδικευμένη SVB, οι ελληνικές τράπεζες με τα διαφοροποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα τους είναι πολύ πιο σταθερές, λέει ο επικεφαλής της Eurobank.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βλέπει επίσης τις τράπεζες σε καλή κατάσταση, αλλά προτρέπει σε επαγρύπνηση απέναντι στην «παγκόσμια αβεβαιότητα και νέες προκλήσεις»: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις σε στενή συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Διαρθρωτικά ελλείμματα στον τραπεζικό τομέα
Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της κρίσης του ελληνικού δημοσίου χρέους, ο τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να παλεύει με ένα διαρθρωτικό πρόβλημα. Οι διαγραφές επισφαλών δανείων έχουν κοστίσει πολλά στα ίδια κεφάλαια τα τελευταία χρόνια. Με δείκτη βασικών κεφαλαίων (Tier 1) 13,2%, οι ελληνικές τράπεζες πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις. Ωστόσο, το 63% των ιδίων κεφαλαίων αντιπροσωπεύεται από αναβαλλόμενες πιστώσεις φόρου από μεταφορές ζημιών. Έτσι το κράτος χορήγησε στις τράπεζες αποζημιώσεις για τις απώλειες από το κούρεμα το 2012.
Προκειμένου να αυξήσουν τον δείκτη ιδίων κεφαλαίων τους, οι τράπεζες πλέον απέχουν από την καταβολή μερισμάτων παρά τα δισεκατομμύρια κέρδη το 2022. Στην τελευταία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Ελληνική Κεντρική Τράπεζα περιγράφει το υψηλό μερίδιο των πιστώσεων φόρου στα ίδια κεφάλαια ως «πρόκληση». Ωστόσο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Στουρνάρας βλέπει τις τράπεζες στο σωστό δρόμο όσον αφορά την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησής τους.
moneyview.gr με πληροφορίες από τη Handelsblatt