Από αύριο Πέμπτη 10/4, η Κίνα επιβάλλει ανταπoδοτικούς δασμούς 84% σε συγκεκριμένα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα, σε απάντηση στις πρόσφατες εμπορικές κινήσεις των ΗΠΑ. Αυτή η απότομη αύξηση από τον τρέχοντα συντελεστή 34% έρχεται ως απάντηση στις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις σε κινεζικές εξαγωγές, ιδίως στον τομέα των τεχνολογικών και βιομηχανικών προϊόντων.
«Ο επιπρόσθετος δασμός» θα «αυξηθεί από το 34% στο 84%» από αυτήν την Πέμπτη στις 12:01 ώρα Κίνας (07:01 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Νωρίτερα σήμερα 9/4 το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι έχει δεσμευθεί να αντιταχθεί «μέχρι τέλους» στο δασμολογικό μπαράζ της Ουάσινγκτον.
Παράλληλα η Κίνα κατέθεσε σήμερα νέα προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των επιπλέον αμερικανικών δασμών, ανακοίνωσε η κινεζική αποστολή στον ΠΟΕ. «Η Κίνα κατέθεσε σήμερα νέα προσφυγή στον ΠΟΕ κατά των πρόσθετων δασμών 50% των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Οι τομείς που πλήττονται
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Πεκίνου, οι νέοι δασμοί στοχεύουν σε τρεις βασικούς τομείς:
Πρώτον, τα γεωργικά προϊόντα, με έμφαση στη σόγια και τον αραβόσιτο, που αποτελούν κρίσιμες εισαγωγές για την κινεζική αγορά. Οι αμερικανικοί γεωργικοί παραγωγοί, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές προς την Κίνα, αναμένεται να υποστούν σημαντικές απώλειες.
Δεύτερον, οι βιομηχανικές πρώτες ύλες, όπως χημικά προϊόντα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Η κίνηση αυτή θα επιβαρύνει τις κινεζικές βιομηχανίες που χρειάζονται αυτά τα υλικά, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί πιέστικο μήνυμα προς τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.
Τρίτον, τα εισαγόμενα προϊόντα πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών συσκευών και premium ειδών κατανάλωσης. Οι αυξημένοι δασμοί θα κάνουν αυτά τα αγαθά σημαντικά πιο ακριβά για τους κινεζικούς καταναλωτές, με πιθανές επιπτώσεις στη ζήτηση.
Οι κρυφές διαστάσεις της απόφασης
Πίσω από τους αριθμούς κρύβεται μια βαθύτερη γεωπολιτική στρατηγική. Η Κίνα, μέσω αυτής της κίνησης, στέλνει ένα διττό μήνυμα:
- Προς τις ΗΠΑ: Ότι διαθέτει ισχυρά εμπορικά όπλα και είναι προετοιμασμένη να τα χρησιμοποιήσει, ακόμη και αν αυτό επιβαρύνει την εγχώρια οικονομία.
- Προς τον υπόλοιπο κόσμο: Ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει υπό την πίεση των δυτικών κυρώσεων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη θέση της ως παγκόσμια εμπορική δύναμη.
Οι πρώτες αντιδράσεις και τα ενδεχόμενα σενάρια
Οι αγορές ανταποκρίθηκαν με άμεση νευρικότητα. Οι τιμές της σόγιας έπεσαν στο Σικάγο, ενώ οι κινεζικές εταιρείες που χρησιμοποιούν αμερικανικά υλικά άρχισαν να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους.
Οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν τρία πιθανά σενάρια:
- Περαιτέρω κλιμάκωση, εάν οι ΗΠΑ απαντήσουν με νέες κυρώσεις, οδηγώντας σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο.
- Διαπραγματεύσεις, εάν οι δύο πλευρές αποφασίσουν να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών για να αποφύγουν μεγαλύτερη ζημιά.
- Κατάσταση αδιεξόδου, όπου οι τρέχουσες κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση, αλλά και χωρίς λύση.
Η κίνηση του Πεκίνου ενισχύει την ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, με επακόλουθα που μπορεί να εκτείνονται πέραν των δυο χωρών. Ωστόσο εκπρόσωποι της Κίνας τόνισαν ότι “οι πόρτες για διαπραγμάτευση παραμένουν ανοιχτές”, ωστόσο η αμερικανική πλευρά δεν έχει ακόμη σχολιάσει. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μια εμπορική σύρραξη θα μπορούσε να επιβαρύνει την παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία.