Οι αναλυτές βλέπουν την τιμή του αργού πετρελαίου Brent να σκαρφαλώνει στα επίπεδα, που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά, τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία.
Το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματευόταν το πρωί της Τετάρτης 5/9, κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σημειώνοντας άνοδο 25% από τον Ιούνιο, λόγω της προοπτική περισσότερων περικοπών της παραγωγής από τους κορυφαίους εξαγωγείς.
Πίσω από αυτή την αύξηση βρίσκονται η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία. Οι δυο τους δήλωσαν την Τρίτη, ότι θα επεκτείνουν τις περικοπές τους στην παραγωγή πετρελαίου – που ισοδυναμούν συνολικά με 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – μέχρι το τέλος του έτους. Η συνέχεια της μείωσης της παραγωγής ξάφνιασε την παγκόσμια αγορά, όπως και ο υπαινιγμός της Σαουδικής Αραβίας, ότι ενδέχεται να προβεί σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με το Bloomberg το πετρέλαιο Brent θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, στο επίπεδο που το βλέπαμε συχνά τους πρώτους μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ωστόσο, υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας που λέγεται Κίνα. Η κακή κατάσταση της κινέζικης οικονομίας, θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο, και να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα.
Το ακριβότερο πετρέλαιο φαίνεται να επηρεάζει και τα επιτόκια. Οι επενδυτές στην παγκόσμια αγορά προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων 10ετών γραμματίων του Δημοσίου, τις τελευταίες δύο ημέρες, υπό το φόβο, ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να παραμείνουν επιθετικές στα επιτόκια για να αμβλύνουν την πληθωριστική επίδραση των υψηλότερων τιμών της ενέργειας.
Η προοπτική υψηλότερων τιμών στην αντλία και σε όλη την παραγωγή μπορεί να ωθήσει τις διπλωματικές προσπάθειες για την αύξηση της προσφοράς και την εξάλειψη τυχόν πληθωριστικών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία.
Οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν αυξηθεί από τότε που η Σαουδική Αραβία άρχισε να μειώνει την παραγωγή της αυτό το καλοκαίρι και όπως ανέφερε το Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα, Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον διεξαγάγουν συνομιλίες για να διατηρήσουν σταθερή τη ροή αργού για να αντισταθμίσουν τις μειώσεις της προσφοράς των άλλων εξαγωγέων.