Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), για τις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην καινοτομία την 3ετια 2018-20.
Όπως αναφέρει η επίσημη στατιστική υπηρεσία Eurostat, της Ε.Ε., η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι επένδυση στο μέλλον της Ευρώπης. Η επιχειρηματική καινοτομία σχετίζεται με το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις για να εφαρμόσουν διαδικασίες καινοτομίας, να αναπτύξουν νέα αγαθά ή υπηρεσίες και να τα φέρουν στην αγορά. Η Κοινοτική Έρευνα Καινοτομίας (CIS) αναφέρει για δύο είδη καινοτομίας: την καινοτομία προϊόντων και την καινοτομία επιχειρηματικών διαδικασιών. Τα τελευταία αποτελέσματα της ΚΑΚ δείχνουν ότι περισσότερες από τις μισές (53%) όλων των επιχειρήσεων στην ΕΕ ανέφεραν κάποιας μορφής δραστηριότητα καινοτομίας το 2018-2020.
Πρώτη θέση για την Ελλάδα στην ΕΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Eurostat το υψηλότερο ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων αναφέρθηκε στην Ελλάδα (73% του συνόλου των επιχειρήσεων), ακολουθούμενο από το Βέλγιο (71%), τη Γερμανία και τη Φινλανδία (και οι δύο 69%) και την Κύπρο (66%).
Αντίθετα, η χαμηλότερη δραστηριότητα καινοτομίας παρατηρήθηκε στη Ρουμανία (11%), τη Λετονία (32%), την Ουγγαρία και την Ισπανία (33%) και την Πολωνία (35%).
Όπως αναφέρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης: «Μια νέα σημαντική πρωτιά για την Ελλάδα στην ΕΕ: σύμφωνα με την Eurostat, έχει το υψηλοτερο ποσοστό (73%) επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στην καινοτομία την 3ετια 2018-20! Εύγε Χρίστο Δήμα».
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας έκανε αντίστοιχη ανάρτηση: «1η θέση για την Ελλάδα στην ΕΕ! Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα έχει το υψηλοτερο ποσοστό (73%) επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στην καινοτομία την 3ετια 2018-20».
Οι μεσαίες και μεγάλες εταιρείες είναι πιο καινοτόμες
Η κατανομή των επιχειρήσεων ανά μέγεθος ως προς την καινοτομία προϊόντος ή/και επιχειρηματικής διαδικασίας το 2018-2020 έδειξε, ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις (250+ εργαζόμενοι) ήταν πιο πιθανό να έχουν εισαγάγει καινοτομίες (74%) από τις μεσαίες (50-249 εργαζόμενοι) εταιρείες (60%).
Τα δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν επτά στις δέκα μεγάλες εταιρείες εισήγαγαν μια καινοτομία επιχειρηματικής διαδικασίας (69%) και περισσότερες από τις μισές εισήγαγαν μια καινοτομία προϊόντος (55%). Στη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών που χαρακτηρίζονται ως μικρές (10-49 εργαζόμενοι), μόνο σχεδόν τέσσερις στις δέκα ήταν καινοτόμοι διεργασιών και περίπου το ένα τέταρτο ήταν καινοτόμοι προϊόντων.
🆕53% of all enterprises in the EU reported some form of innovation activity in 2018-2020.
Highest:
🇬🇷Greece (73% of all enterprises)
🇧🇪Belgium (71%)
🇩🇪Germany & 🇫🇮Finland (both 69%)
Lowest:
🇷🇴Romania (11%)
🇱🇻Latvia (32%)
🇭🇺Hungary & 🇪🇸Spain (both 33%)
👉https://t.co/dvdRDWjYGp pic.twitter.com/rCAPjuiC6u— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) November 18, 2022