Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5,3 δισ. ευρώ που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνεισαν στην Ελλάδα 260 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της, από τα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας. Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας έληξε το 2018.
Στις 15 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο 5,3 δισ. ευρώ σε χώρες της ευρωζώνης, με την αποπληρωμή να αφορά δάνεια που λήγουν το 2024 και το 2025, δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.
Να σημειώσουμε, ότι πέρυσι αποπλήρωσε στο ΔΝΤ – το οποίο χορήγησε δάνεια ύψους 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014 – δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Επίσης, αποπλήρωσε πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ στους Ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της.
Η Ελλάδα από τότε που βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης το 2018, καλύπτει τις δανειακές της υποχρεώσεις αποκλειστικά από τις αγορές ομολόγων, ενώ σχεδιάζει να δανειστεί περίπου 7 δισ. ευρώ το 2024. Η χώρα διαθέτει ένα απόθεμα ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ λόγω των υψηλότερων από το αναμενόμενο φορολογικών εσόδων, της ισχυρής ανάπτυξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Οι χώρες της Ευρωζώνης δάνεισαν στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ, στο πρώτο πακέτο διάσωσης, τα οποία λήγουν έως το 2041. Με την σχεδιαζόμενη για τον Δεκέμβριο αποπληρωμή, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 13 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση ανακτώντας αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από 13 χρόνια που βρισκόταν στην κατηγορία «σκουπίδια». Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης το 2024 η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,9%, από 2,4% το 2023, ρυθμός υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ επιδιώκει να επιτύχει και πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,1% το επόμενο έτος.