Πριν ένα μήνα έγραψα στην Καθημερινή, πως δεν θα δούμε φοβερά και τρομερά πράγματα στο άμεσο μέλλον από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Επίσης σημείωνα, πως η αξιολόγηση της DBRS, συμπτωματικά προγραμματισμένη την παραμονή της, τότε προγραμματισμένης ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είναι επενδυτικά αδιάφορη και θα προσπορίσει μόνον επικοινωνιακά οφέλη.
Ο επικοινωνιακός βομβαρδισμός από την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος – γιατί άραγε; -, την οικονομική δημοσιογραφία “εκτελούνται παραγγελιές”, είχαν πλάσει την εικόνα των φοβερών και τρομερών θεσμικών επενδυτών (28 τρις ντηλάρουν), την πτώση των επιτοκίων και των αποδόσεων. Η δική μου άποψη ήταν και είναι “να δούμε τι θα πει η S&P” και ο Fitsch, ότι δεν υπάρχει προνόμιο της ΕΚΤ επενδύσιμης χώρας το οποίο να μην απολαμβάνει η Ελλάδα από τον Ιούνιο 2020 (ελέω covid).
Να σημειώσουμε ότι και να θέλουν οι ορδές των θεσμικών επενδυτών να τοποθετηθούν στο ελληνικό χρέος, δεν βρίσκουν ομόλογα. Οι ίδιοι που άφησαν την ελληνική αγορά χρέους με ρευστότητα μέχρι “το τακούνι” (μοκασίνια φοράνε), μας είχαν “τρελάνει” για την “αυτόματη” αλλαγή παραδείγματος. Το συμπέρασμα είναι ότι, είναι να γίνει, θα πάρει καιρό.
Η αναβάθμιση από DBRS, δεν είχε θετική επίπτωση στο spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου
Στη συνέχεια παραθέτω ένα πίνακα, όπου βλέπουμε το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, έναντι των αντίστοιχων γερμανικού, πορτογαλικού, ιταλικού, τις τρεις τελευταίες Παρασκευές 1/9, 8/9, 15/9. Η αναβάθμιση DBRS έγινε 8/9. Είναι εμφανές, πως τόσο προεξοφλητικά, όσο και μετά την έκθεση DBRS, δεν εμφανίζεται θετική επίπτωση.
Οι αρμόδιοι δεν πρέπει να έχουν παράπονο από εμένα. Πέραν της δημόσιας αρθρογραφίας, τα εξήγησα και αυτοπροσώπως. Αν παρακολουθείτε, η επενδυτική βαθμίδα έγινε “μεγάλο θέμα” από τους γελοιογράφους. Γκραν σουξέ στα επικοινωνιακά !