Οι σχεδιαζόμενοι δασμοί του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι επιπτώσεις τους αναμένονται αρνητικές για το διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η ζημιά από τα μέτρα αυτά εξαρτάται από την κλίμακα, τη διάρκεια και την πιθανότητα επιτυχημένων διαπραγματεύσεων.
Η αβεβαιότητα για το μέγεθος και τον στόχο των δασμών κυριαρχεί, με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για δασμούς της τάξεως του 20% σε ένα μεγάλο εύρος εισαγωγών. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η προοπτική της επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στη διεθνή αγορά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δηλώνει πως η Ευρώπη διαθέτει ένα έτοιμο σχέδιο για αντίποινα. Όπως τόνισε, η Ένωση έχει ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα, τόσο στον τομέα του εμπορίου όσο και της τεχνολογίας, που της επιτρέπουν να διαπραγματευθεί από θέση ισχύος.
Η επιβολή δασμών θα οδηγήσει σε διατάραξη του παγκόσμιου εμπορίου και θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η επιβολή δασμών σε αυτή την κλίμακα μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη του παγκόσμιου εμπορίου, δημιουργώντας πίεση στις αγορές και επιβραδύνοντας την οικονομική ανάπτυξη. Η αβεβαιότητα είναι ήδη εμφανής, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για υψηλότερο πληθωρισμό και αναταράξεις στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Η πολιτική των δασμών από τον Τραμπ δεν θεωρείται απλώς οικονομικό μέτρο, αλλά και στρατηγικός μοχλός πίεσης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι δασμοί είναι ανταποδοτικοί και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν ανάλογη πολιτική με αυτή που υιοθετούν άλλες χώρες απέναντί τους. Ωστόσο, η προσέγγισή του προκαλεί προβληματισμό ακόμη και μεταξύ συμμάχων, καθώς επιλέγει να επιβάλει κυρώσεις ακόμα και σε φιλικές χώρες.
Με την αβεβαιότητα να κορυφώνεται, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί στο 35%, σηματοδοτώντας τον κίνδυνο για μια οικονομική επιβράδυνση. Παράλληλα η Ευρώπη, ως σημαντικός εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, βρίσκεται αντιμέτωπη με αντίμετρα και πιθανούς δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα, προκαλώντας πιέσεις στη βιομηχανία και την ανάπτυξη. Η ΕΕ έχει δηλώσει έτοιμη να απαντήσει, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν εκτεταμένο εμπορικό πόλεμο με αλυσιδωτές συνέπειες.
Οι εμπορικές εντάσεις απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο, διαταράσσοντας εφοδιαστικές αλυσίδες και επηρεάζοντας αγορές όπως η Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, καθώς η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ συνεχίζει να διαμορφώνει ένα νέο, ασταθές τοπίο στο παγκόσμιο εμπόριο.