Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε απόψε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε «θετικές», από «σταθερές» που ήταν έως σήμερα, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σταθερή πορεία ανάκαμψης της χώρας. Με την αναβάθμιση των προοπτικών σε «θετικές» από «σταθερές» και τη διατήρηση της αξιολόγησης στο επίπεδο «BBB-», δηλαδή στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας, η Fitch ανοίγει τον δρόμο για ενδεχόμενη περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας μέσα στους επόμενους 12 έως 18 μήνες.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως επιστέγασμα της προόδου που έχει επιτευχθεί σε κρίσιμους τομείς όπως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική σταθερότητα, η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και της αποτελεσματικότερης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, ο οίκος δεν παραλείπει να επισημάνει τις προκλήσεις που παραμένουν, όπως το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, υπενθυμίζοντας ότι η πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί συνέπεια και προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση:
- Το συνολικό πλεόνασμα του 1,3% και το πρωτογενές 4,8% για το 2024, ξεπερνούν τις εκτιμήσεις του οίκου, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει. Δεδομένης της ισχυρής αυτής θέσης, η Fitch προβλέπει συνολικό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2025 και 2026 κοντά στο 1%.
- Διαπιστώνεται κατακόρυφη πτώση του δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη πτώση χρέους μετά την πανδημία ανάμεσα στις χώρες που αξιολογεί η Fitch. Επίσης, επισημαίνεται ότι τα υψηλά ταμειακά αποθέματα των 36 δισ. ευρώ (16% του ΑΕΠ) επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ωριμάνσεις χρέους, εν προκειμένω λήξεις ομολόγων, την επόμενη τριετία. Ο οίκος προβλέπει ότι η ταχεία μείωση χρέους θα συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα, με το ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ να προσεγγίζει σε ένα βασικό σενάριο το 120% ως το 2030.
- Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο συνετό και αξιόπιστο δημοσιονομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο κινείται η χώρα. Υπογραμμίζει την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική σύνεση και τονίζει ότι η τελευταία επίσημη δημοσιονομική πρόβλεψη, δηλαδή η ενημέρωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου του Μαΐου 2025, ευθυγραμμίζεται πλήρως με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.
- Η Fitch εστιάζει στην ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που τρέχει με ρυθμό 2,3% το 2024. Εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει πάνω από το 2% το 2025 και το 2026, πολλαπλάσια του 0,4% που είναι η πρόβλεψη του οίκου για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η έκθεση επισημαίνει την πραγματική αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και την ενίσχυση της απασχόλησης, την ίδια στιγμή που συνεχίστηκε η άνοδος των επενδύσεων.
H εκτίμηση της Fitch για το ενδεχόμενο ενός πιο σοβαρού «σοκ», όπως το χαρακτηρίζει, στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης ως αποτέλεσμα της επιβολής δασμών, την καθιστούν πιο συγκρατημένη στις εκτιμήσεις της από τους υπόλοιπους διεθνείς οίκους.
Από την άλλη πλευρά, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (CAD) διαμορφώθηκε στο 6,4% του ΑΕΠ το 2024, ποσοστό σαφώς υψηλότερο από τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση «BBB» (0,3%) και σχεδόν αμετάβλητο σε σύγκριση με το 6,2% του 2023. Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως εξαιτίας της ανόδου στις εισαγωγές βιομηχανικών και κεφαλαιουχικών προϊόντων, ενώ η άνοδος στα έσοδα από τον τουρισμό υπήρξε συγκρατημένη. Ωστόσο, στην έκθεση της, επισημαίνει ότι η Ελλάδα βαδίζει σε σταθερή τροχιά οικονομικής ωρίμανσης και διεθνούς αξιοπιστίας.