«H Alena φέρνει τη γλυκύτητα του τόνου, που ρέει στοιχειωμένα πριν απογειωθεί με μία συναρπαστική βιρτουοζιά» σχολίασε το BBC. Οι New York Classical Review περιγράφουν την Ρωσίδα βιολονίστα Αλιόνα Μπάεβα, ως «Μαγνητική παρουσία».
Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υποδέχεται την Μπάεβα σε μία συναυλία ξεχωριστή, με έργα Μίκη Θεοδωράκη, Morris Ravel και Ludwig Beethoven υπό τη Διεύθυνση της αρχιμουσικού Ζωής Τσόκανου.
Ποια είναι η βιολονίστα Αλιόνα Μπάεβα
Γεννημένη στη Ρωσία από μουσική οικογένεια, η Μπάεβα πήρε τα πρώτα της μαθήματα βιολιού, σε ηλικία μόλις 5 ετών υπό τη διάσημη παιδαγωγό Όλγα Ντανίλοβα. Ακολουθούν οι σπουδές της στο Κεντρικό Μουσικό σχολείο της Μόσχας και στο Κρατικό Ωδείο Τσαϊκόφσκι. Σπουδάζει στη Γαλλία με τον Rostropovich, στην Ελβετία με τον Ozawa και στο Ισραήλ με τον Mintz. Σε ηλικία 16 ετών, κερδίζει στον Διεθνή Διαγωνισμό Henryk Wieniawski το Grand Prix, καθώς και το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Σύγχρονου Έργου. Αξιοσημείωτο γεγονός, το 2004 σε Διαγωνισμό στη Μόσχα ‘International Paganini Competition’, της επιτρέπουν με Ειδικό Βραβείο που της απένειμαν, να παίξει για ένα ολόκληρο χρόνο με ένα βιολί Stradivari του 1773.
Οι μαέστροι που συνεργάζεται τακτικά είναι οι: Valery Gergiev, Vladimir Jurowski, Teodor Currentzis, Andrey Boreyko κ.α. Η Μπάεβα απολαμβάνει μία φήμη ισχυρή στη Ρωσία, αφού συνεργάζεται και με κορυφαίες ορχήστρες και σχήματα όπως: London Philarmonic, NHK Symphony Orchetra Tokyo, Mariinsky Orchestra , Royal Philarmonic Orchestra και Russian National Orchestra.
Στον χώρο της Μουσικής Δωματίου, περιλαμβάνονται αξιόλογα ονόματα παρτενέρ της, όπως οι: Martha Argerich, Yuri Bashmet, Lawernece Poweer και Julian Steckel. Όμως εδώ και μία δεκαετία έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη μουσική σχέση με τον πιανίστα -παρτενέρ της Vadym Kholodenko. Το Ρεπερτόριο της Μπάεβα είναι τεράστιο και ταχέως αναπτυσσόμενο, αφού κατέχει στα χέρια της 40 κονσέρτα για βιολί, ενώ είναι ένθερμος υποστηρικτής λιγότερων γνωστών έργων.
Η δισκογραφία της είναι εκτενής, με ηχογραφήσεις έργων των: Σοστακόβιτς, Μπρούχ και Σιμανόφσκι καθώς και των Πουλένκ, Προκόφιεφ και Ντεμπυσύ. Ο ήχος της Αλιόνα Μπάεβα, έχει έντονα ηχητικά χρώματα που κάνουν το βιολί στο αυτί του ακροατή, συνεχώς να τραγουδά και να ανεβαίνει. Οι λεπτές αποχρώσεις, ο σκοτεινός όμορφος τόνος της, η δύναμη και οι ακριβείς τονισμοί της, αγκαλιάζουν ολόψυχα τις πολυπλοκότητες των έργων που τις ανατίθενται .
Η Αρχιμουσικός Ζωή Τσόκανου
Με σπουδές στη γενέτειρά της Θεσσαλονίκη (στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών) και στη Ζυρίχη της Ελβετίας (Πιάνο και Διεύθυνση Ορχήστρας), έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις σε Διεθνείς Διαγωνισμούς Μαέστρων. Η Ζωή Τσόκανου είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τα ηνία ενός τόσο μεγάλου μουσικού οργανισμού στην Ελλάδα. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, από το 2017.
Είχε την ύψιστη τιμή να εργαστεί, ως βοηθός του Bernard Haitink και της Ορχήστρας Tonhalle της Ζυρίχης. Μάλιστα ο Ολλανδός μαέστρος Haitink χαρακτήρισε την μαέστρο μας: «Μία ώριμη καλλιτέχνης με βαθιά μουσικότητα».
Ήταν φιναλίστ για τη θέση του βοηθού αρχιμουσικού στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης. Κατά τη περίοδο 2011 διατέλεσε Μουσική Διευθύντρια του Οργανισμού Μουσικού Θεάτρου της Αρόζα, στο πλαίσιο του Ελβετικού Φεστιβάλ. Τα έτη 2014-15 εργάστηκε ως μόνιμη αρχιμουσικός στο Θέατρο της Ερφούρτης, διευθύνοντας πολλές παραστάσεις όπερας και συμφωνικές συναυλίες.
Σημαντικές πρόσφατες εμφανίσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: την Ακαδημία Karajan της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, το Grand Theatre της Γενεύης, τις Συμφωνικές Ορχήστρες της Βαρκελώνης, της Μαδρίτης , της Σόφιας, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ.α. Τέλος συμμετείχε σε πληθώρα διοργανώσεις όπως τα Φεστιβάλ: Schumann , Λουκέρνης, Αθηνών σε συνεργασία με μεγάλους σολίστες.
Μένει μόνο να τις απολαύσουμε!
Τρίτη 16.11.21 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ώρα: 20.30 «Παραμύθια για ήρωες» με την Alena Bayeva και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου.
Συντελεστές
Φλάουτο: Μελίνα Μακρή – Bιολί: Alena Baeva – Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. – Mουσική Διεύθυνση: Ζωή Τσόκανου
Πρόγραμμα
Το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε Ρε μείζονα αρ. έργου 61, γράφτηκε από τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν στα τέλη του 1806, κατόπιν παραγγελίας του εξαίρετου βιολονίστα Φραντς Κλέμεντ, αλλά η πρώτη υποδοχή του από το κοινό ήταν μάλλον ψυχρή.
Το πρόγραμμα της συναυλίας θα ξεκινήσει με το Adagio για φλάουτο, ορχήστρα εγχόρδων και κρουστά του Μίκη Θεοδωράκη, ένα έργο αφιερωμένο στα θύματα του πολέμου της Βοσνίας.
Ακολουθεί ένα από τα πιο αγαπητά στο κοινό έργα του Μωρίς Ραβέλ, Η Μάνα μου η Χήνα (Ma Mère l’ Oye), που γνώρισε πολλές μεταμορφώσεις. Η εκδοχή για ορχήστρα είναι αυτή που ακούγεται συχνότερα στις μέρες μας. Πρόκειται για μια τρυφερή και βελούδινη σύνθεση, την οποία εμπνεύστηκε ο Ραβέλ, από μία συλλογή παραμυθιών του Σαρλ Περρώ που κυκλοφόρησαν το 1697.
Δείτε εδώ την Alena Baeva στο Concerto σε Re ελάσσονα για βιολί του Schumann & εδώ στο Tchaikovsky Violin Concerto.