Οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και τις κυβερνητικές πολιτικές (ESG) όπως και των δημοσιοποιήσεων τους, ειδικά των εταιρείων που βρίσκονται κοντά στις περιοχές των καταστροφών, τον Θεσσαλικό κάμπο.
Συνήθως αυτές οι εταιρείες αυξάνουν τη διαφάνεια γνωστοποίησης ESG κατά την περίοδο μετά την καταστροφή. Δεδομένου όμως, ότι κἀποιες εταιρείες βρίσκονται εκτός της περιοχής που επηρεάστηκε άμεσα από την καταστροφή, οι αλλαγές στη διαφάνεια γνωστοποίησης μετά την καταστροφή, συνάδουν με το να αυξάνουν την προτίμησή τους για διαφάνεια καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος τους. Για να διερευνηθεί εάν η αυξημένη διαφάνεια είναι ή όχι μια ορθολογική απάντηση στην καταστροφή, οι εταιρείες πρέπει να διερευνήσουν το κόστος του κεφαλαίου και την αυξημένη διαφάνεια που επιφέρει για την επιχείρηση.
Οι αυξήσεις στη γνωστοποίηση ESG συνδέονται με μειώσεις στο κόστος του χρέους μετά την καταστροφή, σύμφωνα με την αντίληψη ότι οι αγορές θεωρούν ότι η αυξημένη διαφάνεια έχει σχέση με την αξία.
Εκτός λειτουργίας παραμένουν μεγάλες μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας καθώς οι εγκαταστάσεις τους πλημμύρισαν, ενώ άλλες αδυνατούν να λειτουργήσουν κανονικά λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, καθώς και στα οδικά δίκτυα.
- Στη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της στον Βόλο έχει υποχρεωθεί η ΑΓΕΤ Ηρακλής του ομίλου LafargeHolcim.
- Εργοστάσιο της ΤΥΡΑΣ (Ελληνικά Γαλακτοκομεία) κοντά στην Πύλη Τρικάλων
- Έχει επηρεάσει και την ομαλή λειτουργία της Sovel στον Αλμυρό Βόλου.
- Τμήματα των εγκαταστάσεων της θυγατρικής της Σιδενόρ έχουν πλημμυρίσει,
- Η Exalco στο Κουλούρι Λάρισας και η μητρική εταιρεία Βιοκαρπέτ, ζήτησαν ταυτόχρονα την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο Χ.Α. μέχρι να έχει πλήρη εικόνα του μεγέθους των ζημιών.
- Καταστροφές έχουν υποστεί και φωτοβολταϊκά πάρκα που βρίσκονται στον Θεσσαλικό κάμπο, στον οποίο είναι εγκατεστημένα περί τα 2.500 φωτοβολταϊκά συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.050 MW.
- Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών έχει καταγράψει μέχρι στιγμής καταστροφές σε 80 φωτοβολταϊκά πάρκα μελών του.
- Εκτός λειτουργίας βρίσκονται δύο υπερμάρκετ της Σκλαβενίτης σε Λάρισα και Καρδίτσα.
Σύμφωνα με το πρότυπο χρηματοοικονομικό παράδειγμα όπου ο πρωταρχικός στόχος του διαχειριστή είναι να μεγιστοποιήσει την κεφαλαιοποίηση αγοράς της επιχείρησης, υπάρχουν ισορροπίες όπου αποκαλύπτονται πληροφορίες ευνοϊκές για τον στόχο του διαχειριστή ενώ, αποκρύπτονται πληροφορίες δυσμενείς. Δεδομένης της σε μεγάλο βαθμό διακριτικής φύσης της γνωστοποίησης ESG, τα στελέχη της εταιρείας συμμετέχουν στην ανάλυση κόστους/οφέλους της γνωστοποίησης προκειμένου να καταλήξουν σε κάποιο βέλτιστο επίπεδο διακριτικής γνωστοποίησης ESG. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι διευθυντές αξιολογούν το κόστος και τα οφέλη της διακριτικής γνωστοποίησης ESG είναι σημαντική καθώς οι αγορές θεωρούν όλο και περισσότερο την εταιρική κοινωνική ευθύνη ως επενδυτικό κριτήριο που σχετίζεται με την αξία.
Ωστόσο, οι εταιρικοί διευθυντές έχουν μεγάλα περιθώρια ελευθερίας όσον αφορά τις πολιτικές γνωστοποίησης ESG, παρά το γεγονός ότι οι ενέργειες που σχετίζονται με το ESG μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις.
Η σημερινή βιβλιογραφία υποστηρίζει την ιδέα ότι η αποκάλυψη ESG είναι σχετική με την αξία και χρησιμεύει στον μετριασμό των προβλημάτων ασύμμετρης πληροφόρησης.
Επομένως, δεδομένης της αξίας της διαφανούς γνωστοποίησης ESG στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ασφαλιστικές αγορές, τίθεται το ερώτημα ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανάλυση κόστους/οφέλους που διεξάγουν οι διαχειριστές για τον προσδιορισμό του βέλτιστου επιπέδου γνωστοποίησης για τις επιχειρήσεις τους;
Η ανάλυση κόστους/οφέλους της διακριτικής γνωστοποίησης, ειδικότερα, και των αποφάσεων σχετικά με τις εταιρικές πολιτικές, απαιτεί από τους διαχειριστές να εκτιμούν τους κινδύνους της γνωστοποίησης και να λαμβάνουν αποφάσεις υπό αβεβαιότητα. Τα συμβατικά μοντέλα όμως της εταιρικής χρηματοδότησης υποθέτουν ότι οι διαχειριστές ακολουθούν μια Bayesian (Mπεϋζιανή) προσέγγιση στη λήψη αποφάσεων, ακολουθώντας μια άκαμπτη στατιστική διαδικασία. Αυτή η προσέγγιση υποθέτει ότι οι διευθυντές ενσωματώνουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες στις πεποιθήσεις τους για αβέβαιες πληροφορίες. Στην πράξη, ωστόσο, η επεξεργασία πολύπλοκων πληροφοριών υπό αβεβαιότητα είναι δαπανηρή.
Οι περιορισμένοι πόροι παρακινούν τα άτομα να βρουν συντομεύσεις για την ολοκλήρωση της περίπλοκης αποστολής όταν αντιμετωπίζουν την δαπανηρή επεξεργασία πληροφοριών. Στο πλαίσιο της διακριτικής αποκάλυψης ESG, δύο τέτοιες συντομεύσεις φαίνεται να επηρεάζουν τις αποφάσεις γνωστοποίησης, οι επιλογές Default (προεπιλογής) και οι Heuristic (ευρετικές) αποφάσεις.
Οι οικονομολόγοι προτείνουν ότι η κωδικοποίηση μιας επαναλαμβανόμενης εργασίας ή η τήρηση της «προεπιλεγμένης» επιλογής επιτρέπει στο άτομο να ελαχιστοποιεί την δαπανηρή επεξεργασία πληροφοριών. Η δαπανηρή επεξεργασία πολύπλοκων πληροφοριών απλοποιείται εάν τα άτομα τηρούν μια προκαθορισμένη απόφαση ή αποτέλεσμα. Αυτή η έννοια της προεπιλογής φαίνεται να επηρεάζει τις εταιρικές πολιτικές γνωστοποίησης γενικά και τις πολιτικές γνωστοποίησης ESG, ειδικότερα. Κάτω από αυτό το πλαίσιο, η ανάλυση κόστους/οφέλους της αποκάλυψης ESG γίνεται, σε κάποιο βαθμό, μια άσκηση για την απλοποίηση μιας πολύπλοκης, επαναλαμβανόμενης εργασίας. Η κωδικοποίηση της διακριτικής γνωστοποίησης οδηγεί σε γνωστοποιήσεις που, όπως το θέτουν και οι Επιτροπές Κεφαλαιαγορών, «κατακλύζουν» το περιβάλλον πληροφοριών των επενδυτών και καθιστούν δύσκολο για τους επενδυτές να αναγνωρίσουν και να επεξεργαστούν ουσιώδεις πληροφορίες. Πράγματι, μια μελέτη από την KPMG σχετικά με τις αποκαλύψεις ESG υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενες ή γενικές και να μην εξηγούν ακριβώς πόσο σημαντικά ζητήματα ESG αντιμετωπίζονται (2017).
Οι ψυχολόγοι προτείνουν στα άτομα να χρησιμοποιούν ευρετικές μεθόδους, δηλαδή νοητικές συντομεύσεις, σε μια προσπάθεια να απλοποιήσουν το πολύπλοκο έργο της αξιολόγησης της πιθανολογικής κατάστασης. Η ανάλυση κόστους/οφέλους της γνωστοποίησης ESG απαιτεί από τους διευθυντές να ενσωματώνουν και να προεκτείνουν πολλούς περιστασιακούς παράγοντες που σχετίζονται με το θέμα της γνωστοποίησης.
1. Ποιος θα μπορούσε να γνωρίζει, εκ των προτέρων, ότι η ετοιμότητα για την πανδημία θα ήταν άξια προσοχής σε επίπεδο (S) για να συμπεριληφθεί στη δημοσιοποίηση ESG;
2. Ποιός θα μπορούσε να γνωρίζει, εκ των προτέρων, ότι η ετοιμότητα σε επίπεδο διακυβέρνησης (G) για το “φαινόμενο” Folli Follie, θα ερχόταν στο προσκήνιο;
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την εταιρική γνωστοποίηση, η γνωστοποίηση φαίνεται να παρουσιάζει χαρακτηριστικά της ευρετικής διαθεσιμότητας, δηλαδή φαίνεται να καθοδηγείται από «αυτό που έρχεται στο μυαλό».
Η διερεύνηση φυσικών καταστροφών ως εξωγενές σοκ στις εταιρικές πολιτικές γνωστοποίησης ESG και πώς οι σημαντικοί κίνδυνοι επηρεάζουν τις αποφάσεις γνωστοποίησης, θα πρέπει να εξετάζονται μετά από πλημμύρες, και πυρκαγιές όπως και να προσδιορίζονται σε βάση δεδομένων χωρικών κινδύνων, συμβάντων και απωλειών για την Ελλάδα.
Στο βαθμό που η αποκάλυψη ESG πάσχει από τα ευρετικά φαινόμενα προεπιλογής και διαθεσιμότητας που εντοπίστηκαν σε προηγούμενες μελέτες, η χρήση φυσικών καταστροφών επιτρέπει τη διερεύνηση των αλλαγών σε επακόλουθη γνωστοποίηση χωρίς να επηρεάζεται η πιθανότητα μελλοντικών γεγονότων. Για να μετριαστεί το πρόβλημα της ενδογνειας, όπου οι εταιρείες προσαρμόζουν τη γνωστοποίησή τους αφού επηρεαστούν άμεσα από μια καταστροφή, συγχωνεύοντας έτσι τυχόν «πραγματικές» επιδράσεις κινδύνου με τις επιδράσεις «αντιληπτών» κινδύνων, θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι οι διαχειριστές θα αυξήσουν τη γνωστοποίηση ESG την περίοδο μετά από μια φυσική καταστροφή. Χρησιμοποιώντας τις βαθμολογίες της S&P Global Ratings για τη μέτρηση της πληρότητας της αποκάλυψης ESG, διαπιστώσαμε, κατά μέσο όρο, ότι οι διευθυντές αυξάνουν τη γνωστοποίηση ESG κατά 10% ετησίως κατά την τριετία μετά την καταστροφή. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι η αύξηση της γνωστοποίησης είναι μακροχρόνια.
Η αυξημένη γνωστοποίηση είναι πολύτιμη για τις χρηματοπιστωτικές και τις ασφαλιστικές αγορές μόνο εάν αυτή η γνωστοποίηση έχει σχέση με την αξία, ειδικά για τις επιχειρήσεις μετά το συμβάν της καταστροφής. Εστιάζοντας όμως, και κυρίως στον τρόπο με τον οποίο οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν τις εταιρικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές πολιτικές (ESG) γνωστοποίησης, που βρίσκονται στις περιοχές που γειτνιάζουν με εκείνες που επηρεάζονται από φυσικές καταστροφές θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι οι διευθυντές εταιρειών θα αυξήσουν τη διαφάνεια γνωστοποίησης ESG κατά την περίοδο που θα ακολουθήσει την καταστροφή, σε σχέση με παρόμοιες εταιρείες που δεν έχουν βιώσει κοντινές καταστροφές. Θα πρέπει επιπλέον, να διαπιστώσουμε ότι, αν και η καταστροφή μπορεί να είναι περιβαλλοντική, οι γειτονικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τις γνωστοποιήσεις κοινωνικής και διακυβέρνησης τους εκτός από τις περιβαλλοντικές γνωστοποιήσεις τους.
Οι ασφαλιστικές και οι χρηματοπιστωτικές εταιρέιες θα πρέπει να διερευνήσουν τους δεσμούς μεταξύ της γνωστοποίησης ESG και των χαρακτηριστικών εταιρικού χρέους για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι καταστροφές και η γνωστοποίηση για την εταιρεία. Απομένει περισσότερη δουλειά για τη διερεύνηση των δεσμών μεταξύ της αποκάλυψης ESG και του κόστους κεφαλαίου & των ασφαλιστικών κινδύνων. Οι πολιτικές γνωστοποίησης ESG όμως, θα πρέπει να δείξουν ότι οι σημαντικοί κίνδυνοι (κλιματικοί) επηρεάζουν θετικά τις αποφάσεις γνωστοποίησης των εταιρειών.