Στο 2,8% αναμένεται να παραμείνει η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2025, αμετάβλητη σε σχέση με το 2024, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη (9/1). Όπως σημειώνει η έκθεση, την ανάπτυξη κρατούν πίσω οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.
Η έκθεση με τίτλο «Παγκόσμια Οικονομική Κατάσταση και Προοπτικές» (World Economic Situation and Prospects) αναφέρει πως οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών θετικές αλλά κάπως πιο επιβραδυμένες, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και τη Βρετανία οι ανακάμψεις θα είναι μέτριες, ενώ οι ισχυρές επιδόσεις θα δούμε σε ορισμένες μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, κυρίως την Ινδία και την Ινδονησία.
«Παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη, η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο του 2010-2019 (πριν την πανδημία) του 3,2%», σύμφωνα με την έκθεση του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Και προσθέτει: «Αυτή η υποτονική επίδοση αντανακλά τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως οι αδύναμες επενδύσεις, η αργή αύξηση της παραγωγικότητας, τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι δημογραφικές πιέσεις».
ΟΗΕ: Η Ευρώπη αναμένεται να ανακάμψει συγκρατημένα – Συρρίκνωση για τις ΗΠΑ
Η έκθεση αναφέρει, ότι η Ευρώπη αναμένεται να ανακάμψει συγκρατημένα με την ανάπτυξη να διαμορφώνεται από 0,9% το 2024 σε 1,3% το 2025, «υποστηριζόμενη από τη χαλάρωση του πληθωρισμού και τις ανθεκτικές αγορές εργασίας».
Η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να περιοριστεί στο 1,9% το 2025 από 2,8% πέρυσι, καθώς η αγορά εργασίας επιδεινώνεται και οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνονται.
Σχετικά με την Κίνα ο ΟΗΕ προβλέπει την ανάπτυξη στο 4,9% το 2024 και να υποχωρεί οριακά στο 4,8% το 2025, με τις επενδύσεις του δημόσιου τομέα και τις ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις να αντισταθμίζονται εν μέρει από την υποτονική αύξηση της κατανάλωσης και την παρατεταμένη αδυναμία του τομέα των ακινήτων.
Η Νότια Ασία αναμένεται να παραμείνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή στον κόσμο, με το ΑΕΠ να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,7% το 2025 και 6% το 2026, υποστηριζόμενο από τις ισχυρές επιδόσεις της Ινδίας και την οικονομική ανάκαμψη στο Μπουτάν, το Νεπάλ, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα. Ειδικότερα για την Ινδία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Ασίας, προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 6,6% το 2025 και 6,8% το 2026, λόγω της ισχυρής ιδιωτικής κατανάλωσης και τις επενδύσεις.
Η έκθεση τονίζει, ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθήσουν πολιτική νομισματικής χαλάρωσης και θα μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια το 2025, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται. Ο παγκόσμιος πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει από 4% το 2024 σε 3,4% το 2025, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ο ΟΗΕ επισημαίνει, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε αυτή τη στροφή τον Ιούνιο 2024 και ακολούθησε η Τράπεζα της Αγγλίας τον Ιούλιο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση και άρχισε τη νομισματική σύσφιγξη τον Μάρτιο.
Καταλήγοντας, η έκθεση απαιτεί μια πιο τολμηρή πολυμερή δράση για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως το χρέος, την ανισότητα και την κλιματική αλλαγή. «Η νομισματική χαλάρωση από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να αναζωογονήσει την παγκόσμια ανάπτυξη ή να αντιμετωπίσει τις διευρυνόμενες ανισότητες», τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.