Μικρή αποκλιμάκωση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 3,1% τον Ιανουάριο.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4% τον Φεβρουάριο του 2025, από 2,5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat).
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (3,7%, έναντι 3,9% τον Ιανουάριο), ακολουθούμενες από τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (2,7%, έναντι 2,3% τον Ιανουάριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,6%, έναντι 0,5% τον Ιανουάριο) και ενέργεια (0,2% τον Ιανουάριο).
Τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Εσθονία (5,0%), η Κροατία (4,7%), το Βέλγιο (4,4%) και η Σλοβακία (4,0%). Στον αντίποδα τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού καταγράφουν η Γαλλία (0,9%), η Ιρλανδία (1,3%), η Φινλανδία (1,5%) και η Ιταλία (1,7%).
Υπ. Ανάπτυξης: Οι εντατικοί έλεγχοι και οι ξεκάθαροι κανόνες οδήγησαν τον πληθωρισμό τροφίμων σε χαμηλότερα επίπεδα
Αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας που γίνεται με εντατικούς ελέγχους και ξεκάθαρους κανόνες στη λειτουργία της αγοράς οδήγησε ώστε ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας να αποτελεί, για έναν ακόμη μήνα, την χαμηλότερη επίδοση στις χώρες της Ευρωζώνης.
Αυτό σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τον πληθωρισμό τροφίμων. Πιο αναλυτικά, όπως σχολιάζουν από το υπουργειο Ανάπτυξης: Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας – σύμφωνα με τη Eurostat – έκλεισε στο 0,5%, που είναι για έναν ακόμη μήνα η χαμηλότερη επίδοση στις χώρες της Ευρωζώνης (μέσος όρος 2,7%).