Η Morningstar DBRS αναβάθμισε το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου στη βαθμίδα BBB με σταθερή τάση, από BBB low, αντανακλώντας τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του τραπεζικού συστήματος και τη συνεχή δημοσιονομική υπεραπόδοση.
Αυτή είναι η δεύτερη αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, μετά από εκείνη του γερμανικού οίκου Scope τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Η αναβάθμιση αντανακλά την άποψη της Morningstar DBRS ότι οι παλαιότεροι κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει, μαζί με τη συνέχιση της υπεραπόδοσης στους δημοσιονομικούς στόχους», αναφέρει ο οίκος στην αξιολόγησή του.
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον πιο ανθεκτικές, με χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, που προσεγγίζει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) μειώνονται ταχύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Επιπλέον, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον επέτρεψαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να περιορίσει τη συμμετοχή του στις συστημικές τράπεζες, μειώνοντας τη σύνδεση μεταξύ κράτους και τραπεζικού τομέα.
Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας διαγράφονται θετικές, ενισχυμένες από τη διακυβέρνηση, την αύξηση των επενδύσεων, την ανάπτυξη των εξαγωγών και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, συμβάλλοντας στη διατήρηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.
Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, η Morningstar DBRS προβλέπει ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2023, αγγίζοντας το 154% το 2024, ενώ αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση κάτω από το 140% έως το 2027.
Τέλος, τα δημοσιονομικά έσοδα συνεχίζουν να υπερβαίνουν τους στόχους, με αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία αναμένεται να παραμείνουν υψηλά, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών.
Κ. Χατζηδάκης: Ψήφος εμπιστοσύνης, αλλά και μήνυμα για πολιτική σταθερότητα
Σχολιάζοντας την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS Morningstar, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε: «Η νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS Morningstar αποτελεί μία ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης στις οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης. Είναι όμως και υπενθύμιση, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες, να συνεχιστεί μια συνετή οικονομική πολιτική και να παραμείνει η Ελλάδα μακριά από το λαϊκισμό και την πολιτική αστάθεια….»
«… Η αναβάθμιση συνεπώς της ελληνικής οικονομίας από την DBRS συνοδεύεται από την καταγραφή μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών και εθνικών επιτευγμάτων που συνετέλεσαν σε αυτή την τόσο θετική αξιολόγηση. Αποτελεί ωστόσο και μήνυμα, ότι η ανοδική πορεία της οικονομίας δεν είναι αυτονόητη ούτε δεδομένη. Διότι οι θετικές επιδόσεις προϋποθέτουν – εκτός από τη σοβαρότητα στην οικονομική διαχείριση – και πολιτική ωριμότητα και σταθερότητα. Παράγοντες που οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη όλοι οι Έλληνες πολίτες, καθώς η πρόοδος των τελευταίων ετών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συλλογική εθνική μας προσπάθεια και τις πολυετείς θυσίες. Είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε αυτή την πρόοδο και να ανεβάσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ψηλά».
Η επόμενη αξιολόγηση έρχεται από την “αυστηρή” Moody’s
Η προσοχή στρέφεται πλέον στην επόμενη Παρασκευή, 14 Μαρτίου, όταν η ελληνική οικονομία θα βρεθεί στο επίκεντρο της αξιολόγησης από την Moody’s, έναν από τους αυστηρότερους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Η Moody’s είναι ο μόνος από τους πέντε αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους που δεν έχει ακόμη αποδώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα (Ba1, θετικό outlook). Η επόμενη αξιολόγηση μετά της Moody’s έχει προγραμματιστεί για στις 18 Απριλίου από την Standard & Poor’s (BBB-, θετικό outlook)με τη δική της ετυμηγορία.
Κάθε αξιολόγηση έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς το σκεπτικό πίσω από αυτές αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αντίληψη των αγορών.