Με τις ανακοινώσεις των οίκων Fitch και Scope ολοκληρώνεται τις επόμενες εβδομάδες ο κύκλος αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Ύστερα από τρεις διαδοχικές αναβαθμίσεις από Moody’s, DBRS τον Μάρτιο και S&P τον Απρίλιο, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο θετικών εξελίξεων. Ο οίκος Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την ετυμηγορία του στις 16 Μαΐου, ενώ ο Scope θα ακολουθήσει στις 30 Μαΐου. Οι αξιολογήσεις λαμβάνουν χώρα εν μέσω δυναμικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, η οποία καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και εμφανίζει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενισχυμένα από την επιτυχία στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Ο Fitch είχε ήδη αποδώσει επενδυτική βαθμίδα (BBB- με σταθερές προοπτικές) στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2023, ενώ ο S&P είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας σε BBB τον Απρίλιο 2025. Αντίστοιχα, οι DBRS και Scope είχαν προηγηθεί με παρόμοιες αναβαθμίσεις, εστιάζοντας στη ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Σχέδιο ταχύτερης απομείωσης του χρέους
Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί ένα φιλόδοξο σχέδιο ταχύτερης απομείωσης του χρέους. Δύο βασικά ορόσημα καθοδηγούν τη στρατηγική αυτή: αφενός, έως το 2029 η Ελλάδα να πάψει να είναι η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη, και αφετέρου, η πρόωρη αποπληρωμή έως το 2031 των 31,6 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο, που τυπικά θα αποπληρώνονταν έως το 2041. Επόμενος σταθμός είναι η αποπληρωμή 5,29 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2025.
Η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της στρατηγικής. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 ανήλθε σε ιστορικό υψηλό 4,8% του ΑΕΠ (11,4 δισ. ευρώ), ενώ για το 2025 η εκτίμηση έχει ήδη αναθεωρηθεί στο 3,2% του ΑΕΠ —με προοπτικές περαιτέρω αναθεώρησης προς τα πάνω. Με αυτά τα δεδομένα, το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 145% του ΑΕΠ το 2025, συνεχίζοντας τη σταθερή πτωτική πορεία από το 177% του 2022.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σήμερα σε 44,1 δισ. ευρώ, προσφέροντας ισχυρό «μαξιλάρι» ασφαλείας. Μέσω αυτής της σταθερής και φιλόδοξης πολιτικής, η Ελλάδα επιχειρεί να ενισχύσει περαιτέρω την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές και να θωρακίσει την οικονομία της έναντι μελλοντικών προκλήσεων.
moneyview.gr με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ