Στον τοµέα της επένδυσης, η αξιολόγηση του αντικτύπου SDG παρέχει θεµατικές λύσεις και έτσι µπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη επενδυτικών λύσεων βάσει συγκεκριµένων θεµάτων, όπως η βιοποικιλότητα, η αλλαγή του κλίµατος, η ισότητα των φύλων και η υγεία. Επιπλέον, οι επιπτώσεις στη βιοµηχανία και στον τοµέα µπορούν να αναλυθούν για κάθε µεµονωµένο SDG.
Από το σύνολο των 6.600 εταιρειών σε όλες τις βιοµηχανίες, µόνο το 3% των εταιρειών θεωρείται ότι έχουν συνολικά σηµαντικό θετικό αντίκτυπο στα SDGs, ενώ το 24% των εταιρειών έχουν περιορισµένο θετικό αντίκτυπο. Κατά συνέπεια, µε βάση µια ολιστική άποψη σε όλα τα SDGs, σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των αξιολογηµένων εταιρειών επηρεάζουν αρνητικά τους SDGs.
Λαµβάνοντας υπόψη την προοπτική, οι βιοµηχανίες που αποδίδουν καλύτερα και που χαρακτηρίζονται από ένα θετικό αποτύπωµα καθώς και ένα σχετικά χαµηλό προφίλ κινδύνου βιωσιµότητας είναι οι εταιρίες Υγείας, Εκπαίδευσης και Προµηθειών Εξοπλισµού.
Οι κλάδοι χαµηλότερης κατάταξης τείνουν να αποτελούνται από εταιρείες που δεν εκµεταλλεύονται ακόµη τη πλήρη δυναµική τους σε έναν αριθµό SDG. Εταιρείες στη βιοµηχανία Τροφίµων και Ποτών δεν αξιοποιούν τις ευκαιρίες για να συνεισφέρουν σε εκείνους τα SDGs στους οποίους θα µπορούσαν να έχουν τον υψηλότερο αντίκτυπο, για παράδειγµα SDG 2, και να επιτύχουν επισιτιστική ασφάλεια και βελτιωµένη διατροφή και να προωθήσουν βιώσιµη γεωργία.
Εταιρικός αντίκτυπος στην υγεία & την αξιοπρεπή εργασία
Η επιδηµία COVID-19 το 2020 άγγιξε όλους τους τοµείς της οικονοµίας και όλες τις περιοχές του κόσµου. Συγκεκριµένα, έχουµε παρατηρήσει απότοµες και βαθιές αλλαγές στις παγκόσµιες αγορές εργασίας και στα συστήµατα υγείας. Κοιτάζοντας τις αξιολογήσεις SDG, µπορούµε να βρούµε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά µε την ετοιµότητα και τον αντίκτυπο των εταιρειών στη διασφάλιση της υγείας και της ευηµερίας και στην προώθηση της αξιοπρεπούς εργασίας, πάντα εντός της σφαίρας της επιρροής τους.
Εξασφάλιση υγείας & ευεξίας
Εξετάζοντας τις εταιρικές επιλογές µας, µε θεµατική αποτύπωµα στο SDG 3 – Καλή υγεία και ευεξία, το 80% όλων των εταιρειών στον τοµέα του εξοπλισµού και των προµηθειών υγειονοµικής περίθαλψης έχουν σηµαντική συµβολή στον στόχο αυτό, κυρίως λόγω των εσόδων που προκύπτουν από την παροχή επαγγελµατικών διαγνωστικών και θεραπευτικών συσκευών. Το 100% των εταιρειών καπνού έχουν σηµαντικά αρνητικό αποτύπωµα, σχεδόν το ένα τρίτο εµπλέκεται σε διαµάχες που σχετίζονται µε την υγεία και µόνο ορισµένες εταιρείες σε αυτόν τον τοµέα διαχειρίζονται τις λειτουργικές επιπτώσεις τους που σχετίζονται µε την υγεία τουλάχιστον σε κάποιο βαθµό.
Αξιοπρεπής εργασία & οικονοµική ανάπτυξη
Οι επιπτώσεις της πανδηµίας έχουν πλήξει ιδιαίτερα τους εργαζόµενους στην άτυπη απασχόληση, τους αυτοαπασχολούµενους, τους ηµερήσιους µισθούς και τους εργαζοµένους σε τοµείς µε τον υψηλότερο κίνδυνο. Η κρίση ανέδειξε επίσης τη σηµασία και την ευθύνη όλων των επιχειρήσεων να τηρούν υψηλά επίπεδα εργασιακών προτύπων, συµπεριλαµβανοµένων πτυχών όπως η ασφάλεια της απασχόλησης ή τα ευέλικτα πρότυπα εργασίας. Μόνο 20% των εταιρειών έχουν θετικό αντίκτυπο στην αξιοπρεπή εργασία. Οι υψηλότερες βαθµολογίες σε αυτό το τοµέα επιτυγχάνονται από εταιρείες στον τοµέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των αναλωσίµων καυσίµων και βοηθητικών υπηρεσιών.
Η πλειονότητα των εταιρικών παραγόντων δεν συµβάλλει ακόµη στην επίτευξη των SDG᾽s. Λαµβάνοντας υπόψη την πανδηµία COVID-19 και τις επακόλουθες προκλήσεις, η επίτευξη των στόχων έως το 2030 έχει γίνει ακόµη πιο αναγκαία. Αυτή η κατάσταση δίνει την ευκαιρία στους επενδυτές να διαµορφώσουν την επόµενη δεκαετία αποκτώντας σαφή εικόνα για τις εταιρείες που έχουν ήδη θετικές επιπτώσεις, καθώς και αυτές που επηρεάζουν αρνητικά τα SDG᾽s.
Ένα μεγάλο μέρος των εταιρειών επίσης δεν συµβάλλει συνολικά στα SDG᾽s. Συχνά, οι εταιρείες µε θετικό αντίκτυπο σε συγκεκριµένα SDG᾽s διαπιστώνουν, ότι αυτές αντισταθµίζονται από αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες. Οι βιοµηχανίες µε σηµαντικά θετικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων καθώς και καλή διαχείριση ή συνολική χαµηλή έκθεση σε αρνητικά εξωτερικά χαρακτηριστικά, µπορούν να θεωρηθούν, ότι έχουν τον πιο θετικό συνολικό αντίκτυπο στα SDG᾽s. Στο άλλο άκρο του φάσµατος υπάρχουν τοµείς των οποίων τα χαρτοφυλάκια προϊόντων τείνουν να εµποδίζουν την επίτευξη των SDG᾽s και οι οποίοι εκτίθενται σε σηµαντικές αρνητικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητές τους.
Με βάση τα αναλυτικά δεδοµένα που σχετίζονται µε τα SDG, οι επενδυτές µπορούν να µεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες για να διαµορφώσουν τα αποτελέσµατα, να ελέγξουν τα χαρτοφυλάκια τους για στοχευµένη αφοσίωση ή να δηµιουργήσουν χαρτοφυλάκια και δείκτες που ευθυγραµµίζονται µε τα SDG.
Είµαστε μόλις στο ένα τρίτο (1/3) της διαδροµής – ταξιδιού, που χάραξε ο ΟΗΕ, για την επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης. Για να πλησιάσουμε τον στόχο, πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα.