Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, με την απόφαση να αναμένεται εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά μειώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2024, με το βασικό επιτόκιο να έχει διαμορφωθεί στο 2,5% μετά την έκτη κατά σειρά μείωση. Παράλληλα, η ΕΚΤ επιλέγει να περιμένει, καθώς οι συνέπειες των αμερικανικών μέτρων στην ευρωζώνη παραμένουν απρόβλεπτες. Το κλειδί για την οικονομική εξέλιξη βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ, στο επόμενο τρίμηνο, με την ΕΚΤ να παρακολουθεί με επιφυλακή κάθε νέα εξέλιξη.
Ανησυχίες για την ανάπτυξη και τον εμπορικό πόλεμο
Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε αδύναμη θέση, με τις προβλέψεις για το 2025 να υπολογίζουν ανάπτυξη μόλις 0,9%. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια για τους αμερικανικούς δασμούς, ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να πέσει ακόμη χαμηλότερα. Ωστόσο, υπάρχει μια αχνή ελπίδα για συμφωνία, μετά την πρόσφατη παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πρότεινε μια λύση «win-win» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ δέχτηκε να δώσει 90ήμερο περιθώριο διαπραγματεύσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την παύση των αντιδασμών της για την ίδια περίοδο.
Ο πληθωρισμός δεν είναι η βασική ανησυχία
Τα δεδομένα της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, με προοπτική να φτάσει κοντά στο στόχο του 2% μέσα στο έτος. Ωστόσο, η βασική ανησυχία της ΕΚΤ είναι η οικονομική στασιμότητα, ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε ύφεση από το 2023 και αναμένεται να καταγράψει μόνο οριακή ανάπτυξη φέτος. Αυτός ο παράγοντας πιέζει για μείωση επιτοκίων, ώστε να υποστηριχθεί η οικονομική δραστηριότητα.
Τι να περιμένουμε;
Η ΕΚΤ θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση των κινδύνων από τον εμπορικό πόλεμο. Ενώ η μείωση επιτοκίων φαίνεται πιθανή, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προηγούμενες μειώσεις επιτοκίων δεν έχουν μεταφερθεί πλήρως στην αγορά, με τα επιτόκια δανεισμού να παραμένουν υψηλά. Αυτό υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσει τις μειώσεις για να επιτύχει τον επιθυμητό αντίκτυπο στην οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη παραμένει σε ετοιμότητα, με τις Βρυξέλλες να επιμένουν ότι η διπλωματία πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι των αμοιβαίων κυρώσεων. Η επόμενη εβδομάδα θα φέρει απαντήσεις, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη.