Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,2% τον Νοέμβριο του 2024, από 2,0% τον Οκτώβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 2,4%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,5% τον Νοέμβριο του 2024, από 2,3% τον Οκτώβριο, ενώ πέρυσι, το ποσοστό ήταν 3,1%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat).
Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα μετρήθηκε στο 3%, μισή μονάδα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σε μηνιαία βάση, μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, η χώρα μας είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στους «27», με τις τιμές να υποχωρούν μάλιστα κατά 1,2%. Μόνο η Μάλτα (-3,2%) κατέγραψε μεγαλύτερη πτώση στον τιμάριθμο.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (0,5%), τη Λιθουανία και το Λουξεμβούργο (αμφότερα 1,1%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,4%), στο Βέλγιο (4,8%) και στην Κροατία (4,0%). Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε τέσσερα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε είκοσι.
Τον Νοέμβριο του 2024, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,74 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,53 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,17 ποσοστιαίες μονάδες) και ενέργειας (-0,19 π.μ.).
Η Ελλάδα κατέγραψε τον Νοέμβριο τον δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό στα είδη διατροφής
Ειδικότερα, η Ελλάδα κατέγραψε τον Νοέμβριο τον δεύτερο χαμηλότερο πληθωρισμό στα είδη διατροφής ανάμεσα στα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat, οι τιμές στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα αυξήθηκαν μόλις κατά 0,4% σε σύγκριση με τον περσινό Νοέμβριο, ετήσιος ρυθμός που είναι ιδιαίτερα χαμηλός για μία ανεπτυγμένη οικονομία, τη στιγμή που για το σύνολο της ΕΕ ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώθηκε στο 2,5%.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2021, δηλαδή προτού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγήσει σε ανατιμήσεις στην παγκόσμια αγορά σιτηρών και σε μία περίοδο που η πανδημία είχε μειώσει αισθητά την κατανάλωση.
Σημειώνεται, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη με την αύξηση του κόστους στον υπερκλάδο των υπηρεσιών, όπου ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες κινείται μεταξύ 3,9 και 4%, σαφώς πάνω από τον ευρύτερο στόχο της ΕΚΤ για μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό της τάξης του 2%.