Η Αργεντινή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσαν την Τετάρτη 10/1 ότι επήλθε συμφωνία για την αποδέσμευση 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους για τον “ταραγμένο” κολοσσό της Λατινικής Αμερικής.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής έχει γονατίσει μετά από δεκαετίες χρέους και κακοδιαχείρισης, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 160% από έτος σε έτος, ενώ το 40% των Αργεντινών να ζουν στη φτώχεια.
Με αυτή τη συμφωνία, ο νέος πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο και κληρονόμησε μια βαθιά κοινωνική, οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση, επαναφέρει σε τροχιά ένα πακέτο διάσωσης 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ που χρονολογείται από το 2018.
Η απερχόμενη κυβέρνηση του Alberto Fernandez επαναδιαπραγματεύτηκε το δάνειο, αλλά η ύφεση που συνόδευσε την πανδημία Covid-19 και η έντονη ξηρασία φέτος δυσκόλεψαν την Αργεντινή να επιτύχει τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ. Το πακέτο εξακολουθεί να υπόκειται σε έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.
Αυτή η νέα συμφωνία συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια αναθεώρησης αυτού του πακέτου δανείου. “Δεν είναι μια νέα συμφωνία”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο καθώς ανακοίνωσε τη συμφωνία.
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκριση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, το Μπουένος Άιρες «θα αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 4,7 δισ. δολάρια», σημείωσε ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσιγκτον σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Σε αντάλλαγμα για την εκταμίευση αυτή, το Μπουένος Άιρες δεσμεύτηκε να καταγράψει το 2024 πρωτογενές πλεόνασμα (προ της αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων) ίσο με το 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο ακραίος φιλελεύθερος Χαβιέ Μιλέι έχει λάβει μια σειρά μέτρων για να εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να ταρακουνήσει μια οικονομία γεμάτη πληθωρισμό και άλλα δεινά. Ο Μιλέι παρουσίασε επίσης στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα ένα πακέτο τροποποιήσεων στους νόμους που θα επιτρέψουν την ιδιωτικοποίηση περισσότερων από 40 δημόσιων εταιρειών και θα περιορίσουν το δικαίωμα σε συγκέντρωση και διαδήλωση.