Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στην Ε.Ε. ως προς την απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), όπως ανακοινώθηκε στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα “Πελοπόννησος” στην Πάτρα (12-14 Μαΐου).
Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου, Ορέστης Καβαλάκης, σημείωσε πως έως τις αρχές Μαΐου έχουν εκταμιευθεί 23,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 59% του συνολικού πακέτου. Έχουν επιτευχθεί 113 ορόσημα, εγκριθεί πάνω από 100 έργα αξίας 21,1 δισ. ευρώ και πραγματοποιηθεί πληρωμές σχεδόν 10 δισ. ευρώ.
Ο στόχος για το 2024 έχει ήδη καλυφθεί, ενώ για το 2025 προβλέπεται εκταμίευση 4,9 δισ. ευρώ. Συνολικά 35 δανειακές συμβάσεις ύψους 35 δισ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη, με 15,6 δισ. ευρώ να έχουν ήδη διοχετευθεί στην οικονομία. Οι πόροι αντιστοιχούν περίπου στο 4,5% του ελληνικού ΑΕΠ.
Περισσότερο από το 50% των αιτήσεων δανείων προέρχεται από ΜμΕ, ενώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεχωρίζουν έργα στην Αμφιλοχία (250 εκατ. ευρώ), η “έξυπνη πόλη” Πάτρα, προγράμματα δασοπροστασίας, παρεμβάσεις σε Ολυμπία και Ναύπακτο και επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ σε 21 αγροτικές επιχειρήσεις.
Ο Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων (DG ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για τις Οικονομίες εννέα Κρατών Μελών, Luc Tholoniat, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκταμιεύσεις” και πρόσθεσε πως έχουν υποβληθεί 46 αιτήσεις πληρωμών, ενώ το 2024 έγιναν διπλάσιες πληρωμές από το 2023 ….”.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βέττας, επεσήμανε την ανάγκη “να προετοιμαστούμε να λειτουργήσουμε και χωρίς τους πόρους ενός νέου Ταμείου” και να συνεχιστούν οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα. Εκτίμησε πως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν ώθησε την Ελλάδα και την Ε.Ε. σε μία πιο δυναμική πορεία, αλλά ήταν περισσότερο “εργαλείο ανθεκτικότητας”.
moneyview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ