Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 830 στα 880 ευρώ, ποσοστιαία αύξηση 6,02%, ενισχύοντας σημαντικά το εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από 37,07 ευρώ σε 39,30 ευρώ.
Η νέα αύξηση αυτή αποσκοπεί στην τόνωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη αύξηση της βασικής αμοιβής από το 2019, με τη συνολική αύξηση να φτάνει το 35,4% σε έξι χρόνια. Συγκριτικά, ο σωρευτικός πληθωρισμός της ίδιας περιόδου ανήλθε στο 18,1%, γεγονός που σημαίνει ότι το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων προστατεύεται αποτελεσματικά.
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη
Η νέα αύξηση φέρνει την Ελλάδα στη 11η θέση μεταξύ των 22 κρατών-μελών της ΕΕ που διαθέτουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση των αποδοχών των εργαζομένων, με προοπτική ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ έως το 2027.
Ποιοι Ωφελούνται
Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού επηρεάζει άμεσα περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια πολίτες, μεταξύ των οποίων:
- Περισσότεροι από 575.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
- Δημόσιοι υπάλληλοι που θα δουν αντίστοιχη αύξηση στις αποδοχές τους.
- Δικαιούχοι επιδομάτων που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα μητρότητας, γάμου, γονικής άδειας και ανεργίας.
- Το επίδομα ανεργίας αυξάνεται στα 540 ευρώ από 509 ευρώ, παρέχοντας επιπλέον στήριξη στους ανέργους.
- Οι εργαζόμενοι με τριετίες, οι οποίοι επίσης θα επωφεληθούν από την προσαρμογή των μισθολογικών κλιμακίων.
- Μία τριετία: 968 ευρώ (από 913 ευρώ)
- Δύο τριετίες: 1.056 ευρώ (από 996 ευρώ)
- Τρεις τριετίες: 1.144 ευρώ (από 1.079 ευρώ)
Η αύξηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την οικονομική σταθερότητα και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, σηματοδοτώντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα.
Η φετινή αύξηση συνοδεύεται από μία θεσμική τομή: για πρώτη φορά η προστασία του κατώτατου μισθού επεκτείνεται στο Δημόσιο, καθώς θα αποτελεί το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο για δημοσίους υπαλλήλους. Ως αποτέλεσμα της σύνδεσης, οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν οριζοντίως κατά 30 ευρώ φέτος και θα ακολουθήσουν περαιτέρω αυξήσεις τα επόμενα χρόνια.
Συνυπολογίζοντας όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από το 2023, η μεσοσταθμική αύξηση ανέρχεται στα 2.283 ευρώ ανά έτος, που ισοδυναμεί με 1,3 επιπλέον μισθούς τον χρόνο
Εμμέσως, ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και την διαμόρφωση του μέσου μισθού
Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, με τον οποίο αναβαθμίστηκε ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, ενώ για πρώτη φορά η αύξηση αυτή αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους. Ο κατώτατος μισθός πλέον λειτουργεί ως ένα δίχτυ ασφαλείας για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, αφού ο νέος νόμος προβλέπει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωσή του.
Από το 2028, ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται αυτόματα με μαθηματικό τύπο, λαμβάνοντας υπόψη αντικειμενικό στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.
Παραδείγματα
Η μικτή αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από 1η/4/2025 θα ανέλθει στα 50 ευρώ:
Αυτό αντιστοιχεί σε μηνιαία καθαρή αύξηση 34 ευρώ για εργαζομένους χωρίς παιδιά, χωρίς άλλα εισοδήματα και 43 ευρώ για εργαζομένους με 2 ή περισσότερα παιδιά χωρίς άλλα εισοδήματα, μετά από πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και φόρο εισοδήματος.
Σε ετήσια βάση (14 μισθοί), το καθαρό όφελος των εργαζομένων είναι 473 ευρώ (χωρίς παιδιά) και 606 ευρώ (με 2 ή περισσότερα παιδιά).
Συνολικά από τον Δεκέμβριο 2019, οι εργαζόμενοι αυτοί λαμβάνουν επιπλέον καθαρά 195 ευρώ (χωρίς παιδιά) και 215 ευρώ (με 2 ή περισσότερα παιδιά) κάθε μήνα, και 2.735 ευρώ (χωρίς παιδιά) έως 3.010 ευρώ (με 2 ή περισσότερα παιδιά) ετησίως».