Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025
  • Login
No Result
View All Result
Money View
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • MONEY TALK
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ESG
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • LIFE & CULTURE
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • MONEY TALK
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ESG
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • LIFE & CULTURE
No Result
View All Result
Money View
No Result
View All Result
Home FEATURED

Τι προβλέπει το Νέο Μεσοπρόθεσμο [2025-2028] – Αυξήσεις στους μισθούς & μεγάλη μείωση του χρέους

by MoneyView Team
1 Οκτωβρίου, 2024
in FEATURED, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι προβλέπει το Νέο Μεσοπρόθεσμο [2025-2028] – Αυξήσεις στους μισθούς & μεγάλη μείωση του χρέους

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ, σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, μείωση της ανεργίας στα προ κρίσης επίπεδα και αποκλιμάκωση του χρέους, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025- 2028, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά.

Το Μεσοπρόθεσμο αναμορφώνει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Είναι ένας μηχανισμός που ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ προκειμένου να ελέγχονται τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Ο νέος μηχανισμός που συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο του 2023 σταθερά επιδιώκει τον έλεγχο των ελλειμμάτων και του χρέους, εισάγοντας μια νέα μέθοδο, που είναι ο κανόνας του ορίου δαπανών: με βάση την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, τα χαρακτηριστικά και τις αντοχές κάθε οικονομίας ξεχωριστά, δίνεται η δυνατότητα συγκεκριμένου ποσοστού αύξησης των δαπανών ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον φαινόμενα κατάρρευσης οικονομιών όπως αυτά που ζήσαμε στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία. Ο κανόνας αυτός οδηγεί σε αντικυκλική πολιτική, καθώς παρέχει τη δυνατότητα διατήρησης του ετήσιου ρυθμού αύξησης των δαπανών τόσο σε περιόδους ανάκαμψης, όσο και σε περιόδους επιβράδυνσης.

Στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028 που συμφώνησε η Ελλάδα

Περαιτέρω σημαντική μείωση του χρέους: Ο λόγος του Δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, από 153,7% το 2024 σε 133,4% ως το 2028. Η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της δραστικής αποκλιμάκωσης του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, από 207% το 2020 σε 161,9% το 2023, δηλαδή κατά 45 ποσοστιαίες μονάδες σε διάστημα τριών ετών.

Συγκράτηση του ελλείμματος: Για όλη την τετραετία η ελληνική οικονομία θα έχει χαμηλά ελλείμματα, της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα από αυτό, δηλαδή σε επίπεδα αρκετά κάτω από τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους. Η επίδοση αυτή αποτελεί στοιχείο νοικοκυριού, στέλνει μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές και τους επενδυτές και επιτυγχάνεται σε περίοδο που 8 χώρες της ΕΕ (μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο) βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Πρωτογενή πλεονάσματα (δηλ. το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού χωρίς τις δαπάνες για τόκους). Προβλέπεται η επίτευξη χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων σε σχέση με την αρχική πρόταση της ΕΕ, καθώς η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού και της οικονομίας το 2024 πιστοποιεί ότι η ελληνική οικονομία είναι σε θέση (όπως κάνει φέτος) να επιτυγχάνει λογικά πρωτογενή πλεονάσματα που εξασφαλίζουν τη συνέχιση της μείωσης του χρέους. Το μεσοπρόθεσμο προβλέπει τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού στο επίπεδο που προβλέπεται ότι θα κλείσει το 2024, δηλαδή στο 2,4% του ΑΕΠ για όλη την τετραετία (με εξαίρεση το 2025 οπότε προβλέπεται 2,5%).

Ανάπτυξη: Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη που περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο είναι συντηρητική, διότι θέλουμε να είμαστε απολύτως ευθυγραμμισμένοι με την ΕΕ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μηχανισμό προβολής με βάση ιστορικά στοιχεία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος όπως και μια σειρά από διεθνείς οργανισμούς προβλέπουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά το μεσοπρόθεσμο προβλέπει ανάπτυξη 2,3% το 2025, 2% το 2026, 1,5% το 2027 και 1,3% το 2028, ρυθμοί που είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ. Με βάση αυτές τις συντηρητικές προβλέψεις, το ονομαστικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από 232 δισ. ευρώ  το 2024 σε 272 δισ. το 2028.

Μείωση της ανεργίας. Η ανεργία μειώθηκε από 17,9% το 2019 στο 11,1% στα τέλη του 2023, διάστημα στο οποίο δημιουργήθηκαν 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία παραμένει σε πτωτική πορεία καθώς τον Ιούλιο 2024 διαμορφώθηκε στο 9,9%. Η πορεία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και το 2028 προβλέπεται να φθάσει στο 8,5%, δηλαδή στα επίπεδα προ της οικονομικής κρίσης.

Αύξηση μισθών: Ο κατώτατος μισθός από 650 ευρώ το 2019 και 830 ευρώ που είναι σήμερα, προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ το 2027. Ο μέσος μισθός από 1046 ευρώ το 2019 και 1258 ευρώ στο τέλος του 2023 προβλέπεται να φθάσει το 2027 στα 1500 ευρώ.

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως:

-Δημογραφικό: Πρόσθετη προστασία για οικογένειες με 3 παιδιά και άνω, έκπτωση φόρου για χρηματικές παροχές υπέρ νέων γονέων, μείωση του φόρου ασφαλίστρου (15%) ιδιωτικών συμβολαίων υγείας για παιδιά.

-Στεγαστικό: Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», τοπικοί περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις κενών κατοικιών.

-Αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης: Επενδύσεις στην πρόληψη πυρκαγιών και πλημμυρών, μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση κατοικιών, αύξηση της περιμέτρου υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων.

-Υγεία: Προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αναβάθμιση νοσοκομείων, έλεγχος των προμηθειών.

-Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος: Μη κρατικά πανεπιστήμια, ανακαίνιση σχολικών κτιρίων, προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης – κατάρτισης.

-Περιορισμός της φοροδιαφυγής: Πλήρης εφαρμογή «myDATA» και ηλεκτρονικών τιμολογίων, ψηφιοποίηση των ελέγχων, ψηφιακή ΑΑΔΕ. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής θα επιτρέψει και περαιτέρω μειώσεις φορών.

-Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας: Κίνητρα για έρευνα – ανάπτυξη – συγχωνεύσεις, σύσταση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, σχέδιο για επέκταση θερμοκηπίων και στήριξη σε νέους αγρότες.

-Επισκόπηση δαπανών για ορθολογικότερη κατανομή (Spending review): Ενδεικτικά: Στόχευση κοινωνικών επιδομάτων και επιδομάτων ανεργίας, λειτουργικές δαπάνες, φαρμακευτική δαπάνη, δαπάνες φορέων γενικής κυβέρνησης και ΟΤΑ.

Η κυβέρνηση σε συμφωνία με την ΕΕ πέτυχε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν, προβάλλοντας ως σημαντικότερο επιχείρημα τις καλύτερες από τους στόχους δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2024. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι δαπάνες το 2025 θα είναι κατά 700 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με τον αρχικό στόχο που είχε θέσει η Ε.Ε. και περίπου 1,1 δισ. υψηλότερες το 2026 και κάθε επόμενο έτος. Δηλαδή συνολικά στην τετραετία το όριο των δαπανών του προϋπολογισμού είναι αυξημένο κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Επιτροπής. Η θετική αυτή εξέλιξη αποτελεί πρακτική απόδειξη, πώς η συνετή δημοσιονομική πολιτική δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για να καλυφθούν δαπάνες πέρα από τις τρεις βασικές κατηγορίες που περιλαμβάνουν  λειτουργικές δαπάνες, δαπάνες για συντάξεις και εθνική άμυνα.

Η συνετή δημοσιονομική πολιτική και η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού και της οικονομίας επιτρέπουν στην κυβέρνηση να συνδυάζει τη μεγάλη μείωση του χρέους με την προώθηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την κάλυψη των αυξημένων αμυντικών δαπανών, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τη μείωση της ανεργίας, τη μείωση των φόρων και την αύξηση των εισοδημάτων.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028, η κυβέρνηση πετυχαίνει να ανεβάσει την οικονομία πολλά σκαλιά παραπάνω έως το 2028. Και την ίδια στιγμή, να εκπληρώσει όλες τις βασικές δεσμεύσεις του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας το 2023. Τιμούμε την εντολή των Ελλήνων πολιτών. Αυτά που είπαμε, αυτά κάνουμε. Συνεχίζοντας σε ένα δρόμο σύνεσης, μπορούμε να συνδυάζουμε τη δημοσιονομική σοβαρότητα με την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων των Ελλήνων».

Το Σχέδιο προωθείται με επιστολή του υπουργού στη Βουλή, για να συζητηθεί την Παρασκευή 4/9 στην αρμόδια Επιτροπή, παρουσία της Τραπέζης της Ελλάδος και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Στη συνέχεια, το τελικό σχέδιο θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εγκριθεί στις 28 Νοεμβρίου από το Ecofin.

Δείτε εδώ την παρουσίαση του Υπουργού Κ. Χατζηδάκη ,η παρουσίαση του Υφυπουργού Θ. Πετραλιά  και το κείμενο του Μεοσόπροθεσμου σταελληνικά και στααγγλικά 

Tags: Κωστής ΧατζηδάκηςΜεσοπρόθεσμοΥπουργείο Οικονομικών
ShareTweet
MoneyView Team

MoneyView Team

https://moneyview.gr

Related Posts

Ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα €5,35 δισ. στο πεντάμηνο

Ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα €5,35 δισ. στο πεντάμηνο

by MoneyView Team
16 Ιουνίου, 2025

Στα 5,351 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2025 ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σε τροποποιημένη...

Θετική η πορεία του “Ελλάδα 2.0” σύμφωνα με Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Θετική η πορεία του “Ελλάδα 2.0” σύμφωνα με Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

by MoneyView Team
14 Ιουνίου, 2025

Τη θετική πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» επιβεβαιώνει Έκθεση των Επιτροπών Προϋπολογισμών και Οικονομικών και...

Σταθεροποιητικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο – Θετικό ξεκίνημα για τον Ιούνιο με άνοδο 0,64%

Σταθεροποιητικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο – Θετικό ξεκίνημα για τον Ιούνιο με άνοδο 0,64%

by MoneyView Team
6 Ιουνίου, 2025

Με ήπια ανοδική τάση ολοκληρώθηκε η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου για το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας για έβδομο συνεχόμενο μήνα την...

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Καθοριστικός μοχλός στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Καθοριστικός μοχλός στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών

by MoneyView Team
5 Ιουνίου, 2025

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: 13,1 δισ. ευρώ σε 71.729 δάνεια – Στήριξη προς επιχειρήσεις και ιδιώτες με σύγχρονα χρηματοδοτικά και εκπαιδευτικά...

Νέο τοπίο στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/22: Ισχυρότερα κίνητρα και μεγαλύτερη ευελιξία για επενδύσεις

Νέο τοπίο στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/22: Ισχυρότερα κίνητρα και μεγαλύτερη ευελιξία για επενδύσεις

by MoneyView Team
4 Ιουνίου, 2025

Σε σημαντικές αλλαγές προχώρησε το Υπουργείο Ανάπτυξης στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/22, δημιουργώντας ένα νέο, πιο ευέλικτο και ενισχυτικό πλαίσιο για...

Next Post
Ο S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ

Ο S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο του Ισραήλ εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ

MONEY NEWS FEED

Ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα €5,35 δισ. στο πεντάμηνο

Ισχυρό πρωτογενές πλεόνασμα €5,35 δισ. στο πεντάμηνο

by MoneyView Team
2 ώρες ago
Σταθμός το φθινόπωρο για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Σταθμός το φθινόπωρο για τα επιτόκια της ΕΚΤ

by MoneyView Team
7 ώρες ago
Θετική η πορεία του “Ελλάδα 2.0” σύμφωνα με Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Θετική η πορεία του “Ελλάδα 2.0” σύμφωνα με Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

by MoneyView Team
2 ημέρες ago
Σταθεροποιητικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο – Θετικό ξεκίνημα για τον Ιούνιο με άνοδο 0,64%

Σταθεροποιητικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο – Θετικό ξεκίνημα για τον Ιούνιο με άνοδο 0,64%

by MoneyView Team
1 εβδομάδα ago
Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Καθοριστικός μοχλός στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Καθοριστικός μοχλός στήριξης επιχειρήσεων και ιδιωτών

by MoneyView Team
2 εβδομάδες ago
Νέο τοπίο στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/22: Ισχυρότερα κίνητρα και μεγαλύτερη ευελιξία για επενδύσεις

Νέο τοπίο στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/22: Ισχυρότερα κίνητρα και μεγαλύτερη ευελιξία για επενδύσεις

by MoneyView Team
2 εβδομάδες ago
Ανησυχητική άνοδος πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 3,3% τον Μάιο, κόντρα στην ευρωπαϊκή επιβράδυνση

Ανησυχητική άνοδος πληθωρισμού στην Ελλάδα – Στο 3,3% τον Μάιο, κόντρα στην ευρωπαϊκή επιβράδυνση

by MoneyView Team
2 εβδομάδες ago
Το Net Zero είναι πλέον “Νεκρό”

Το Net Zero είναι πλέον “Νεκρό”

by Γιάννης Έξαρχος
2 εβδομάδες ago
Autohellas: Κύκλος εργασιών στα €216,6 εκατ. – Κερδοφορία επηρεασμένη από την απουσία έκτακτων εσόδων

Autohellas: Κύκλος εργασιών στα €216,6 εκατ. – Κερδοφορία επηρεασμένη από την απουσία έκτακτων εσόδων

by MoneyView Team
2 εβδομάδες ago
Πράσινο φως σε τέσσερις στρατηγικές επενδύσεις ύψους €780 εκατ.

Πράσινο φως σε τέσσερις στρατηγικές επενδύσεις ύψους €780 εκατ.

by MoneyView Team
2 εβδομάδες ago

Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή,
ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή που θα ληφθεί με βάση τις πληροφορίες αυτές.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ • ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ • ΑΓΟΡΕΣ • MONEY TALK • ΚΟΣΜΟΣ • ESG • ΠΟΛΙΤΙΚΗ • ΚΟΙΝΩΝΙΑ • ΑΠΟΨΕΙΣ • LIFE & CULTURE

Culpa Finance & Media

Επικοινωνία : info@moneyview.gr
Διαφήμιση : ads@moneyview.gr

© 2021 moneyview.gr - Σχεδιασμός & Κατασκευή ιστοσελίδας: ASK Websites

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΟΡΕΣ
  • MONEY TALK
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ESG
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • LIFE & CULTURE
No Result
View All Result

© 2021 Moneyview.gr