Η αγορά των λεγόµενων πιστωτικών µορίων αποµάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί το πρώτο βήµα µιας στρατηγικής για τη στήριξη τεχνολογιών που αποµακρύνουν το CO2 από την ατµόσφαιρα, δήλωσε ο P. Sandahl, επικεφαλής της τράπεζας Nordea Bank. Η τράπεζα έχει ως στόχο να δηµιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο µονάδων αποµάκρυνσης ώστε να επιτύχει θετική συνεισφορά στον άνθρακα στις δικές της δραστηριότητες. Ο κατάλογος των τραπεζών που κινούνται στην αποµάκρυνση άνθρακα, όπως η Morgan Stanley, η JPMorgan Chase & Co. και η UBS Group συγκαταλέγονται µεταξύ των δανειστών, που έχουν αγοράσει πιστωτικά µόρια ή έχουν προσφέρει χρηµατοδοτική στήριξη στους προγραµµατιστές έργων αποµάκρυνσης.
Η δηµιουργία ενός τέτοιου χαρτοφυλακίου αποµάκρυνσης άνθρακα δεν θα αντικαταστήσει το έργο των τραπεζών ή άλλων εταιριών (Ναυτιλιακές, Βιοµηχανίες, Πετρελαιακές κοκ) για τη µείωση των εκποµπών τους αλλά είναι και πλέον γεγονός ότι πολλές εταιρίες αποχωρούν από το Net-Zero Banking Alliance καθώς συνεχίζουν να προσαρµόζουν την προσέγγισή τους για την απαλλαγή από τον άνθρακα στους εξελισσόµενους κανόνες και σε ένα πιο οικονοµικό περιβάλλον.
Η εξοικωνόµηση και η µείωση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 ετησίως, συµβάλλει έµπρακτα στη στρατηγική των εταιριών για µια Βιώσιµη Ανάπτυξη διότι, η προτεραιότητα τους είναι η Κλιµατική Ουδετερότητα. Από το NZIA (Net Zero Insurance Alliance) µέχρι το NZBA (Net Zero Banking Alliance), όλο και περισσότερα µέλη συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, να αποχωρούν πλέον από την συµφωνία του Παρισιού.
Η συνολική παγκόσµια παραγωγή CO2 σήµερα φτάνει τους 42 δισεκατοµµύρια τόνους ετησίως. Η συνθήκη όµως του Ρίο (Αρ. 16) προστάζει, ο ρυπαίνων να είναι και ο πληρωτής και η ενεργειακή µετάβαση σήµερα να χρίζει νέες λύσεις και δρόµους που θα αποτελέσουν το µείγµα (τεχνικές & φυσικές) των νέων λύσεων για τις εταιρἰες.
Το κόστος της µετάβασης όµως πρέπει να αντισταθµιστεί µε την κάλυψη του πλήρους φάσµατος των διαθέσιµων λύσεων, αυτού του ενεργειακού µείγµατος και µίας µετάβασης, η οποία να είναι υποχρεωτική από τους βιώσιµους και πλούσιους επιχειρηµατίες.
Τα έργα των Natural Carbon Capture (NCC) είναι στην κορυφή των προτιµήσεων για το 2025-2026, αφού δεν έχουν ακόµη αναληφθεί από τις Ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω των βραχυπρόθεσµων στόχων που έχουν επιβάλει κυρίως οι τεχνικές λύσεις του άνθρακα όπως, τα φίλτρα, οι ανεµογεννήτριες, οι µπαταρίες , οι ηλιακοί συλλέκτες κ.λπ. Η µεταβαλλόµενη όµως πολιτική, σε παγκόσµια κλίµακα (ΗΠΑ-Trumpeconomics) θα προωθήσει την ανάγκη καθιέρωσης µιας λύσης δέσµευσης άνθρακα κυρίως µε βάση τη φυσική τους βάση, ως ένα new normal.
Η πρακτική της ικανοποίησης των αναγκών και των αξιών των δασικών πόρων θα περιλαµβάνει την άσκηση ηθικής διαχείρισης της γης που ενσωµατώνει την αναδάσωση, τη διαχείριση, την ανάπτυξη και την ανατροφή µε τη διατήρηση του εδάφους, της ποιότητας του νερού και των ενδιαιτηµάτων της άγριας ζωής αλλά και την αισθητική της γης µας.
Μια µέθοδος διατήρησης της ευηµερίας µας, κοινωνική και περιβαλλοντική, είναι να ελαχιστοποιήσουµε το αποτύπωµά µας σε CO2. Σήµερα υπάρχουν διάφοροι τεχνικοί και φυσικοί τρόποι για την επίτευξη αυτού του στόχου και µε τη κεφαλαιοποίηση και χρήση ενός (1) από τους εκατόν εβδοµήντα (170) τύπους πιστώσεων άνθρακα που δηµιουργούνται, η γη & τα δάσοι μας είναι πιθανότατα τα πιο ποιοτικά κομμάτια στην λύση αυτἠ και υπάρχει επίσης ένα ισχυρό ESG που μπορεί να αποφέρει καλύτερα περιβαλλοντικά αποτελέσματα ενώ προσφέρει συσχέτιση με οποιαδήποτε αύξηση των τιμών του άνθρακα στο μέλλον.
Με αυτόν τον τρόπο, το φυσικό κεφάλαιο µπορεί να λειτουργήσει ως πραγµατικός διαφοροποιητής σε ευρύτερα εταιρικά χαρτοφυλάκια, κάτι που πιστεύουµε ότι είναι θεµελιώδες για την απόκτηση περισσότερων κεφαλαίων για θετική συµµετοχή στον κλάδο και την έναρξη επενδύσεων µε τρόπο που ωφελεί τόσο τα αποτελέσµατα όσο και τη διατήρηση του πλούτου µας. Οι αλλαγές στο ρυθµιστικό περιβάλλον, καθώς και η πρόσφατη έκδοση προτύπων και αποκαλύψεων όπως και στόχων σχετικά µε τη βιοποικιλότητα και τη φύση, κυρίως, το Taskforce on Nature related Disclosures (TNFD) και το Science Based Target Network (SBTN) ενθαρρύνουν µεγαλύτερη εταιρική φιλοδοξία στο να σταµατήσει και να αντιστρέψει την απώλεια της φύσης.
Είµαστε ενθουσιασµένοι που είµαστε µέρος του πρώτου (1ου) Natural CCR Project στην Ελλάδα, δηµιουργώντας και επιχορηγώντας µια νέα αγορά για τη βιοποικιλότητα, δηµιουργώντας νέα κανάλια για τη φύση και το ESG.
“Engineering forests to convert emissions into valuable products for society”